Održani Treninzi promatranja ptica, Mali prstenovački kamp te izrada kućica za ptice

Održani Treninzi promatranja ptica, Mali prstenovački kamp te izrada kućica za ptice

U sklopu projekta ”Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” provode se aktivnosti edukacije i interpretacije znamenitosti Ornitološkog rezervata i šireg područja Parka u suradnji s Udrugom BIOM, partnerom na projektu. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a provodi se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“.

Trening prepoznavanja ptica i ove godine je uspješno proveden s ciljem edukacije zaposlenika Parka i zainteresiranih pojedinaca za vodiče promatranja ptica. Treninzi su uključivali terenske izlaske i predavanja, a održavali su se kroz travanj, svibanj i lipanj u Parku prirode Vransko jezero i okolici, na Pagu, u Ninu te u Nacionalnom parku Krka, dok su se u rujnu i listopadu polaznici mogli upoznati s prstenovanjem ptica u Ornitološkoj postaji u Parku prirode Vransko jezero.

Ostale aktivnosti koje je Javna ustanova provela u suradnji s Udrugom BIOM su Mala škola prstenovanja, koja je organizirana kroz listopad i u sklopu koje su se učenici lokalnih škola imali priliku upoznati s metodologijom prstenovanja ptica.

Za učenike osnovnih škola su u rujnu i listopadu organizirane radionice izrade kućica za ptice prema smjernicama koje je dala Udruga BIOM. Izrađeno je ukupno 12 kućica za ptice, koje će se postaviti na različite lokacije u Parku i u okolici neposredno prije početka sljedeće sezone gniježđenja.

Osim navedenog, Udruga BIOM provela je monitoring ptica na području Parka u siječnju u svrhu utvrđivanja utjecaja turizma na njihove zimujuće populacije te u travnju, svibnju i lipnju na gnijezdeće populacije, na temelju čega će razraditi i proširiti postojeće programe za promatranje ptica i izraditi vodič kroz biološku raznolikost Parka. Provedba ove aktivnosti rezultirat će boljim informiranjem i edukacijom posjetitelja i zaposlenika Parka te osmišljenim novim turama za promatranje ptica, a samim time će doprinijeti očuvanju i prezentiranju prirodne baštine, povećanju broja posjetitelja i ostvarenju cilja Projekta.

Aktivnosti koje Javna ustanova organizira u suradnji s Udrugom BIOM nastavit će se provoditi kroz nadolazeće godine provedbe Projekta, odnosno do kraja 2021. godine. Svi zainteresirani imati će priliku prijaviti se za sudjelovanje u sljedećem ciklusu Treninga prepoznavanja ptica koji će se održati početkom proljeća iduće godine.

odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-01 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-02 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-03 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-04 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-05 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-06 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-07 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-08 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-09 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-10 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-11 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-12 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-13 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-14 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-15 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-16 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-17 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-18 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-19 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-20 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-21 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-22 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-23 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-24 odrzani-treninzi-promatranja-ptica-mali-prstenovacki-kamp-te-izrada-kucica-za-ptice-25

vidljivost_logići