Što vidjeti?

Info centar Crkvine

Info centar se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Parka, u Ornitološkom rezervatu, na ulazu na drvenu poučnu stazu „Ptice Vranskog jezera“. Ovdje možete kupiti osnovnu ulaznicu u Park, biciklističku i izletničku kartu te unajmiti dalekozor za promatranje bogatog ptičjeg svijeta prilikom šetnje drvenom stazom u rezervatu. U sklopu info centra nalazi se i suvenirnica. Na raspolaganju su vam informatori od kojih možete dobiti više informacija o samom Parku prirode i posjetiteljskim programima.

Šetajući drvenom stazom dužine 600 m upoznat ćete neke od ptica koje se hrane, gnijezde, skrivaju ili odmaraju u gustom tršćaku Ornitološkog rezeravata, a među njima možda uočite i zvijezde Vranskog jezera – čaplju dangubu i malog vranca. Na Vranskom jezeru zabilježeno je više od 260 različitih ptičjih vrsta, a toranj za promatranje ptica na kraju drvene staze uvest će vas dublje u ovaj ptičji raj. Nakon ugodne šetnje naši će vas informatori rado uputiti na ostale atrakcije u Parku. Info centar Crkvine je otvoren od travnja do kraja listopada. Posjetiteljima je u sezoni rada dostupan kemijski wc te besplatan parking.

Poučna staza uz info centar Crkvine prikladna je za prolazak dječjim te invalidskim kolicima.

Pse je dozvoljeno povesti u šetnju stazom, ali moraju cijelo vrijeme biti na povodcu.

Dodatna ponuda na info centru Crkvine:

  • adrenalinski park,
  • najam dalekozora i priručnika za promatranje ptica,
  • najam MTB bicikla,
  • prodaja ribolovnih dozvola.

U neposrednoj blizini info centra Crkvine nalazi se Ornitološka postaja gdje se od 2004. godine kontinuirano održava ljetni prstenovački kamp s naglašenom obrazovnom ulogom. Kamp se održava u prosjeku sto dana godišnje, od srpnja/kolovoza do rujna/listopada, a obuhvaća period jesenskih migracija ptica. Za vrijeme trajanja kampa zadnjih 50 m drvene poučne staze je zatvoreno za posjetitelje kako se ptice ne bi dodatno uznemiravale te kako kretanje ne bi utjecalo na rezultate znanstvenog prstenovanja.

NAPOMENA: Kupnjom osnovne ulaznice posjetitelji imaju pristup cijelom Parku prirode Vransko jezero gdje se nalaze tri info centra: Kamenjak, Prosika i Crkvine, šest poučnih staza među kojima ističemo – Poučnu stazu Ptice Vranskog jezera na Crkvinama, Poučnu stazu Vidikovac Kamenjak na Kamenjaku i Poučnu stazu o ribama na Prosici. Kupljena ulaznica vrijedi za jedan dan za posjet svih lokacija u Parku.

Na info centrima je moguće gotovinsko i kartično plaćanje! 

NAPOMENA: SNIMANJE DRONOM U REZEVATU NIJE DOZVOLJENO!

Back to top button
Skip to content