Što raditi?

Biciklizam

PRIPAZITEobilazak čitavog jezera biciklima je najljepši, ali ujedno i najzahtjevniji pa sugeriramo da se na kretanje ovom rutom odluče osobe koje su u formi i imaju iskustva u biciklizmu ili nekom drugom sportu. Obavezno sa sobom ponesite dovoljno tekućine, pogotovo za vrućih dana jer na ruti nema mjesta za kupnju vode.

Napomena: Budući da se radi o terenskoj vožnji (neasfaltirane površine od šljunka, kamenja i pijeska), nužno je koristiti brdske bicikle (MTB bicikle).

Oko Vranskog jezera se proteže više od 50 km biciklističkih ruta koje se međusobno razlikuju težinom kao i krajolikom kroz koji prolaze. Najdulja biciklistička ruta počinje u mjestu Vrana kod mjesne crkve te se penje na brdašce Majdan koje nadgleda ornitološki rezervat, zatim nastavlja istočnom obalom jezera u smjeru juga, odnosno info centra Prosika.

Dio staze uz istočnu obalu do Prosike je kratak i prolazi uz poluotok Babin škoj na kojem se nalaze ostaci Liburnske utvrde kao i ostaci Mletačke stražarnice.
Na Prosici se možete odmoriti u hladu uz kanal koji spaja jezero i more te kupiti vodu.

Od Prosike staza vodi preko drvenog mosta na kanalu Prosika uz obalu jezera kroz Modrave pa dalje zaleđem mjesta Drage i Pakoštane u smjeru Crkvina.

Najam bicikala moguć je na Info centru Crkvine.

Karta Parka prirode
Back to top button
Skip to content