Što vidjeti?

Info centar Kamenjak

U blizini najvišeg vrha Parka prirode Vransko jezero (Štandarac, 303 m.n.v.), nalazi se najatraktivniji vidikovac ovog područja – info centar Kamenjak, na visini od oko 283 metra iznad mora.

Na području info centra možete dobiti više informacija o Parku prirode, kupiti suvenire s motivima Vranskog jezera, biciklističku i izletničku kartu, a možete i uživati u specijalitetima tradicijske konobe. Sredinom rujna upoznajte lokalne poljoprivrednike na sajmu „Luka i igara“.

Dva spojena objekta izgrađena su i uređena u tradicijskom stilu te se pokraj njih nalaze velike informacijske table koje pričaju priču o ovom kraju stariju od dva tisućljeća, veliki plato s klupama za odmor i uživanje, panoramski teleskop i ono što je najvažnije: pogled na čitavo jezero.

Kraća staza uz info centar Kamenjak, kao i plato prikladni su za prolazak dječjim te invalidskim kolicima.

Pse je dozvoljeno povesti u šetnju stazama uz vidikovac, ali moraju cijelo vrijeme biti na povodcu.

Upijte svu ljepotu pogleda na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, maslinike i suhozide Modrava te morsko plavetnilo prošarano brojnim otocima zadarskog, šibenskog i kornatskog arhipelaga.
Na platou je kapelica Svih svetih do koje se na Veliki petak hodočasti 2,5 km dugom stazom Križnog puta iz sela Bakovići.
U neposrednoj blizini počinje kružna botanička/planinarska staza, kojom kroz gustu šumu crnike možete prošetati kanjonima Orlja Draga i Mernjača oko brda Kamenjak. Ova srednje zahtjevna planinarska tura traje 2,5 sata. Preporučeni smjer kretanja je: vidikovac Kamenjak – kanjon Orlja Draga – panoramska staze – kanjon Mernjača – vidikovac Kamenjak.

Na info centrima je moguće gotovinsko i kartično plaćanje.

Kušaonica Kamenjak

Kušaonica Kamenjak se nalazi unutar granica Parka prirode, na vidikovcu Kamenjak, u blizini mjesta Radašinovci.
Starinsko kameno zdanje vraća vas u prošlost i nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a od prvog koraka u kušaonicu pažnju će vam privući mnoštvo detalja. Kamene zidove krase stari uporabni i ukrasni predmeti iz prošlog stoljeća.
Daleko od prometne buke i gužve, uz čašu domaćeg vina i predivnom pogledu možete uživati i u našim suhomesnatim delicijama, sirevima, maslinovom ulju i raznim vrstama domaćih rakija, a ljubazni domaćini će vam pomoći u odabiru ukusnih plata.

Više na:
https://www.facebook.com/konoba.kamenjak/

foto: Jelena Gladović

NAPOMENA: Kupnjom osnovne ulaznice posjetitelji imaju pristup cijelom Parku prirode Vransko jezero gdje se nalazi kušaonica Kamenjak, kao i tri info centra: Kamenjak, Prosika i Crkvine, šest poučnih staza među kojima ističemo – Poučnu stazu Ptice Vranskog jezera na Crkvinama, Poučnu stazu Vidikovac Kamenjak na Kamenjaku i Poučnu stazu o ribama na Prosici. Kupljena ulaznica vrijedi za jedan dan za posjet svim lokacija u Parku.

Back to top button
Skip to content