Što raditi?

Poučne staze

Park prirode Vransko jezero predstavlja mjesto neposrednog susreta s prirodom i pruža jedinstvenu priliku da prirodom bude vaš učitelj. Saznajte malu tajnu velike lokve, koja je vrsta biljke tvrđa od kamena, tko su zvijezde Vranskog jezera te zašto s močvarom treba mudro! Izrazitu biološku raznolikost te bogato kulturno naslijeđe upoznajte kroz tematske poučne staze raspoređene na području cijelog Parka prirode.

Poučna staza Ptice Vranskog jezera

Ova drvena poučna staza postavljena je u ornitološkom rezervatu na samom Vranskom jezeru. Dok šećete drvenom stazom, pogled se pruža na tršćake Vranskog jezera u kojem se kriju razne vrste ptica od kojih ćete možda vidjeti i čaplju dangubu – zaštitni znak Vranskog jezera ili ugroženog malog vranca kojemu je Vransko jezero jedino stabilno gnijezdilište u Hrvatskoj.

Poučne table na stazi će vas upoznati s raznolikim vlažnim staništima, važnim hranilištima za mnoge ptice i ostale životinjske vrste te staništima rijetkih vrsta biljaka. Na početku drvene poučne staze nalazi se Info centar Crkvine, gdje u sezoni možete unajmiti dalekozor ili kupiti suvenire s motivima Vranskog jezera.

Dužina staze: 600 m
Trajanje obilaska: 45 min
Broj edukativnih ploča: 8
Visinska razlika: 0 m
Da li je aktivnost prilagođena za invalide i dječja kolica: da
Vrsta staze: drvena

Poučna staza vidikovac Kamenjak

Ova poučna staza počinje na platou vidikovca Kamenjak i nastavlja
se duž šetnice koja vodi od platoa vidikovca do durbina postavljenog na mjestu odakle se pruža zadivljujući pogled na cijelo Vransko jezero, Drage, Pakoštane, Pirovac, Betinu, Murter, cijeli kornatski arhipelag te brojne otoke i otočiće. Osim uživanja u nezaboravnom pogledu, na ovoj stazi će vas poučne table upoznati s poviješću, kulturom, narodnim običajima i prirodnim značajkama Parka prirode. Na ovoj stazi, postavljenoj u kršu i makiji na najvišem vrhu Parka prirode, možete naučiti kada je nastalo Vransko jezero, što je i kako nastaje krški reljef, koje ptice grabljivice, a koje ptice močvarice žive ovdje…

Dužina staze: 300 m
Trajanje obilaska: 30 min
Broj edukativnih ploča: 16
Visinska razlika: 0 m
Da li je aktivnost prilagođena za invalide: dijelom
Vrsta staze: makadam/kamenjar
Napomena: preporučuje se čvršća obuća za dio staze u kamenjaru.

Poučna botanička staza

Poučna botanička staza postavljena je uz kružnu planinarsku/pješačku stazu koja vodi od vidikovca Kamenjak kroz kanjon Mernjača do pristaništa Bašinka te dalje kanjonom Orlja draga natrag do Kamenjaka. Na ovoj stazi postavljenoj u tipičnom ambijentu krša možete naučiti razne zanimljivosti o karakterističnim biljkama ovog područja. Naići ćete na priču o nezaobilaznom hrastu crniki, šmriki, rašeljki, mirisnoj kadulji, ljekovitom smilju i šparogi, naučit ćete zašto se smatralo da je planika otrovna te da je perunika nastala od udara groma boga Peruna.

Dužina staze: 5 km
Trajanje obilaska: 2 sata i 30 min
Broj edukativnih ploča: 10
Visinska razlika: 273 m
Da li je aktivnost prilagođena za invalide: ne
Vrsta staze: šumski/kozji put
Napomena: preporučuje se čvršća obuća, odjeća prilagođena boravaku na otvorenom, zaštita od sunca te dovoljna količina vode.

Poučna staza o ribama

Poučna staza o ribama postavljena je u lučici Prosika. Na suhozidu koji je obnovljen upravo za tu priliku postavljeno je 5 edukativnih ploča koje govore o ribama Vranskog jezera. Ovdje možete pročitati koje su ribe živjele u Vranskom jezeru prije nego što se umiješao čovjek, zatim koje su ribe unesene u Vransko jezero radi ribolova ili pak slučajnim unosom te koje ribe ulaze u jezero kroz kanal Prosiku, Jugovir ili pukotine u vapnenačkom grebenu. Prošetajte ovom kratkom stazom i otkrijte zanimljivosti o jegulji, riječnoj babici, šaranu, somu, štuki, babuški i gambuziji, a tijekom sezone u info centru Prosika, uz dodatne informacije o cijelom Parku prirode, možete izabrati nešto iz naše ponude suvenira.

Dužina staze: 0,1 km
Trajanje obilaska: 30 min
Broj edukativnih ploča: 5
Visinska razlika: 0 m
Da li je aktivnost prilagođena za invalide i dječja kolica: da
Vrsta staze: makadam

Poučna staza Modrave – kanal Prosika

Ova poučna staza spaja Modrave, nekadašnji najveći maslinik na istočnoj obali Jadrana, kanal Prosiku, najsloženiji arhitektonski projekt u tadašnje vrijeme na ovom području te lokvu Benču, nekoć važno pojilište za stoku.

Dok prolazite Modravama i promatrate ostatke nekadašnjeg niza suhozida, naučite na koji su način u prošlosti težaci ograđivali posjede i mukotrpno obrađivali svaki komadić od kamena očišćene zemlje. Ovdje možete naučiti ponešto i o životinjama krša, najdužoj europskoj zmiji te kornjači čančari. Prosika kao dodirna točka mora i jezera svjedoči o povijesnoj važnosti jezera za ovdašnje stanovništvo. Obiđite bunje, kulturno naslijeđe starih maslinika i vinograda, kamene vrše za lov jegulja ili saznajte više o kanalu i njegovom utjecaju na ekosustav jezera.

Dužina staze: 5 km
Trajanje obilaska: 1 sat
Broj edukativnih ploča: 9
Visinska razlika: 0 m
Da li je aktivnost prilagođena za invalide: dijelom
Vrsta staze: makadam

Poučna staza Ptice grabljivice

Poučna staza Ptice grabljivice nalazi se na dijelu panoramske biciklističke staze s koje se pruža prekrasan pogled na Vransko jezero. Ulaz na biciklističku stazu je kod crkve Sv. Nediljice u Vrani te se proteže dužinom od 18 km stoga je ova poučna staza prikladnija za obilazak biciklom. Prateći ovu poučnu stazu, od kamene promatračnice na Majdanu do drvene promatračnice udaljene 6 km, posjetitelji uče o raznim vrstama ptica grabljivica te njihovim međusobnim sličnostima i razlikama, a osim toga dobivaju uvid u njihovu ulogu u složenom ekosustavu, kao i spoznaju o važnosti njihovog očuvanja i stupnju ugroženosti.

Dužina staze: 6 km
Trajanje obilaska: 45 min (biciklom)
Broj edukativnih ploča: 6
Visinska razlika: 94 m
Vrsta staze: makadam

Back to top button
Skip to content