NA SJEDNICI VLADE POTPISAN UGOVOR O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA

NA SJEDNICI VLADE POTPISAN UGOVOR O DODJELI BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je u četvrtak 5. listopada na sjednici Vlade Republike Hrvatske potpisala Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac  i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Tomislavom Petricem. Potpisivanju je nazočio i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Projekt se provodi unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Vrijednost ovog projekta je 22.310.046,54 kn + PDV, a za bespovratno sufinanciranje odobrena su sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u najvišem intenzitetu potpore od 85% ukupnih prihvatljivih troškova u iznosu od 18.963.539,55 kn. Važnost projekta prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 10% odobrenog sufinanciranja u iznosu 1.622.570,57 kn.

Partneri JU PP Vransko jezero na projektu su Grad Biograd n/M, LAG Laura i udruga Biom, a trajanje projekta predviđeno je do kraja 2021. Projektnim aktivnostima obuhvaćena su brojna ulaganja u infrastrukturu kako bi se postigla cjelovitost i bolja povezanost već postojeće posjetiteljske infrastrukture, kao i cijeli niz edukacija u svrhu razvoja kapaciteta djelatnika Ustanove, uz potrebna biološka istraživanja i monitoringe na područjima infrastrukturnih zahvata.

Neke od planiranih aktivnosti su uređenje lučice Crkvine, izgradnja produžetka drvene poučne staze u ornitološkom rezervatu, monitoring utjecaja turističkih aktivnosti na ornitofaunu, otvaranje infocentra u Biogradu, nabava električnog vlaka i solarne brodice za prijevoz posjetitelja, uređenje dijela biciklističkih staza ekoasfaltom, nabava opreme za posjetitelje (dalekozori, durbin, električni i MTB bicikli, kajaci), opremanje infocentara solarnim elektranama i dr.

na-sjednici-vlade-potpisan-ugovor-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava-02 na-sjednici-vlade-potpisan-ugovor-o-dodjeli-bespovratnih-sredstava-03