Novosti

Zimsko prebrojavanje ptica 2024.

Park prirode Vransko jezero je i ove godine sudjelovao u zimskom prebrojavanju ptica, pridružujući se međunarodnom projektu International Waterbird Census (IWC) koji se provodi od 1967. godine. Ovaj globalni projekt koji je pokrenuo Wetlands International ima ključnu ulogu u praćenju migracija ptica vodarica, pružajući važne informacije o stanju i promjenama u njihovim populacijama tijekom zimske sezone. Sudjelovanje u ovoj inicijativi pomaže u očuvanju i održavanju ravnoteže ekosustava močvarnih područja diljem svijeta. Trenutno u programu praćenja sudjeluje 143 zemlje svijeta.

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica se u Hrvatskoj provodi od 1982. godine, a dosad je u akciju uključeno više od 500 lokaliteta s područja Lijepe Naše. Koordinaciju na nacionalnoj razini vodi Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, a u regionalnoj koordinaciji sudjeluju udruge Biom i ZEUS te Geonatura.

Ovo je najstariji i najveći program monitoringa bioraznolikosti na svijetu, te ujedno i najveći projekt građanske znanosti. Akcija isključivo ovisi o volonterima svih uzrasta i razina znanja koji svojom motiviranošću omogućuju da se velik broj lokacija posjeti i još veći broj ptica prebroji svake godine.

Zimsko prebrojavanje se radi tijekom siječnja jer je najhladniji mjesec u godini te su do tada sve ptice stigle na svoja zimovališta, a još nije započela proljetna seoba. Djelatnici Parka prirode u prebrojavanju su sudjelovali 25. siječnja 2024. godine te su i ove godine zabilježili najveći broj jedinki galeba klaukavca, riječnog galeba, liske, malog i velikog vranca, divlje patke i patke kržulje te ćubastog i malog gnjurca. Zabilježeno je i nekoliko crnogrlih plijenora, vivaka te pataka zviždara. Ukupno je evidentirano 3920 jedinki i čak 19 vrsta ptica vodarica te vrsta usko vezanih za vodena staništa, kao što su eja močvarica, vodomar i močvarna strnadica.

Back to top button
Skip to content