Oživi održi otok. Oćemo li?!

Održana volonterska akcija obnove suhozida Šenićne ceste u Modravama

U sklopu projekta: Oživljavanje lokalnih tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije, 11. i 12. travnja 2015. održana je radna akcija uređenja pristupnog puta maslinicima, Šenične ceste na Modravama u Parku prirode Vransko jezero.

Naime, u vrijeme Austro-Ugarske, stanovnicima Murtera i Betine nudili su se poticaji u obliku pšenice. Stanovnici Murtera su ih prihvatili, dok su Betinjani umjesto pšenice, prihvatili dogovor da Austro-Ugarska administracija prokrči put od mora do Vranskog jezera. Taj je suhozidni put prema tome dobio ime Šenična cesta. Posljednjih nekoliko desetljeća put se slabo koristio te je postao zapušten i obrastao gustim raslinjem baš kao i maslinici do kojih vodi.

Inicijativom lokalnih udruga, a posebice udruge Modrave Murter-Betina te Parka prirode Vransko jezero putevi na Modravama počeli su se uređivati s posebnim naglaskom na Šeničnu cestu u protekle dvije godine.

Ovoga puta uz financijsku potpore Europske unije, Ureda za udruge i općine Tisno cesta je prije same radionice obnove strojno prokrčena sve do Vranskog jezera, pa je za vikend ručnim suhozidarskim umijećem uređeno više od 100 metara suhozida koji omeđuju samu cestu. Pritom je stvoreno i nekoliko suhozidnih klupica, pristupnih stepenica maslinicima, ugibališta za pristup cesti autom, te je očišćena i uređena jedna poljska kućica – bunja, ugrađena u suhozid ceste.

Akcija je imala i edukativni karakter pa su stručnjaci iz udruge 4 grada Dragodid te lokalni meštar od kamena Ive Šikić Bažokić volontere podučili o osnovama suhozidne gradnje. Cilj ove aktivnosti jest dati novo razumijevanje i funkciju zapuštenoj poljoprivredi i suhozidnoj baštini kroz podizanje svijesti o održivom korištenju lokalnih resursa na zaštićenim područjima Natura 2000. Obnovom suhozidne gradnje pruža se mogućnost za prijelaz tradicionalne ekonomije u održivi prirodni i kulturni turizam.
Specifična tema radionice u Modravama bila revitalizacije napuštenih tradicionalnih maslinika, pri čemu se akciji kroz dva dana odazvalo više od četrdeset volontera, neki od kojih i sami obnavljaju vlastite zapuštene maslinike.

Ovaj projekt se provodi u sklopu programa IPA 2011. Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar Natura 2000.

Koordinator projekta je udruga Argonauta dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Back to top button
Skip to content