Novosti

Obilježavanje značajnih datuma u zaštiti prirode u sklopu Zelenog tjedna i akcije Poslušaj glas prirode

Tijekom proteklog tjedna, u suradnji s Gradskom knjižnicom Zadar, zaštićena područja Zadarske županije (JU NP Paklenica, JU PP Vransko jezero, JU PP Velebit, JU PP Telašćica, JU Natura Jadera) zajedno s JU NP Sjeverni Velebit, organizirala su brojna događanja koja su nas podsjetila na važnost zaštite prirode i očuvanja bioraznolikosti.

Ovaj tjedan nije slučajno odabran. Naime, tijekom tjedna od 20. do 25. svibnja, poznatog kao Zeleni tjedan, obilježava se više značajnih datuma u zaštiti prirode:

20. svibnja – Dan pčela
21. svibnja – Europski dan mreže Natura 2000
22. svibnja – Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u RH
23. svibnja – Dan kornjača
24. svibnja – Europski dan parkova

Tijekom Zelenog tjedna, djelatnici javnih ustanova za zaštitu prirode posjetili su nekoliko vrtića i škola u Zadarskoj županiji s programom edukativnih sadržaja te su se djeca različitih uzrasta upoznala s raznolikostima naših zaštićenih područja.

Glavno događanje održano je u subotu, 25. svibnja 2024. godine, pod nazivom „POSLUŠAJ GLAS PRIRODE“ u prostorima Gradske knjižnice Zadar. Održane su brojne radionice, predavanja, kvizovi i igre za djecu i mlade. Sudionici su imali priliku učiti o prirodnim vrijednostima kroz interaktivne aktivnosti koje su dodatno obogatili partneri zaštićenih područja, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Zadar. Aktivnostima su se pridružili i članovi Udruge izviđača „Zarus“, koji su svojim sudjelovanjem doprinijeli uspjehu događanja. Cijelo događanje održano je uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, koje provodi nacionalnu kampanju “Poslušaj glas prirode” i upoznaje javnost s bitnim činjenicama o očuvanju prirode te važnosti povezanosti čovjeka i prirode za zajedničku budućnost.

Ovo događanje bilo je izvrsna prilika za sve ljubitelje prirode da prodube svoje znanje i uživaju u zajedničkom druženju. Nadamo se ponovnom okupljanju i sljedeće godine.

Hvala svima koji su sudjelovali i pomogli nam da uspješno obilježimo Zeleni tjedan!

Back to top button
Skip to content