Novosti

Igre Bioraznolikosti u centru Biosfera

Uoči  međunarodnog dana Biološke raznolikosti koji obilježavamo 22. svibnja 2024. godine u centru Biosfera u Biogradu na Moru održane su Igre Bioraznolikosti. 100-tinjak djece iz Osnovnih škola Stankovci i Biograd na Moru odmjerili su snage u edukativno sportskim disciplinama: migracija, poplava i čapljino gnijezdo. Kroz interaktivne igre na temu održivog korištenja prirode i upoznavanja bioraznolikosti učenici 2.- 4. razreda podsjetili su se na važnost poplave, izgradili gnijezda za ugroženu vrstu čaplje dangube te migrirali poput ptica od sjevera do juga unatoč preprekama. Uz uzbudljiv program učenici su s učiteljicama razgledali i multimedijalni postav centra Biosfera koji promiče i susjedna zaštićena područja te prezentira načine korištenja prirode s naglaskom na održivi aktivni turizam.

Događanje je ostvareno u suradnji s Ilirijom d.d. koja je omogućila prijevoz učenika autobus te im ovom prilikom zahvaljujemo.

Obilježavanje Međunarodnog dana bioraznolikosti započelo je 1993. godine kada su Ujedinjeni narodi po prvi puta naglasili važnost bioraznolikosti u održivom razvoju, vezano za donošenje Konvencije o biološkoj raznolikosti 22. svibnja 1992. Također, Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj obilježava se od 2003. Odlukom Hrvatskog sabora.

Ovogodišnje teme Dana biološke raznolikosti ukazuje na  važnost suradnje svih razina društva, od pojedinaca do organizacija sve do Vlada na provedbi tzv. Plana Biološke raznolikosti (Globalnog okviru za bioraznolikost iz Kunminga i Montreala). Sporazum obvezuje na zaustavljanje i poništavanje gubitka biološke raznolikosti do 2030. godine, a njegov cilj je očuvanje najmanje 30 % kopna, slatke vode i oceana na globalnoj razini, poštujući prava lokalnih zajednica.

Back to top button
Skip to content