Novosti

Digitalna čistka – Akcija digitalnog čišćenja

Akcija digitalnog čišćenja – Digitalna čistka provodi se peti put za redom u sklopu svjetske akcije pod nazivom Digital Cleanup day, a ove godine se održava 16. ožujka.

Očisti svoj digitalni otpad, osvijesti online navike, smanji digitalni otisak i uvedi digitalnu higijenu. Svake godine, Internet i njegovi povezani sustavi proizvedu 900 milijuna tona CO2. Emisije CO2 povezane s internetom veće su od emisija svjetske zrakoplovne industrije. Za 10 godina Internet će trošiti 20% ukupne svjetske energije. Do 2025. godine skladišta podataka će koristiti 1/5 sve proizvedene energije i postati jedan od najvećih zagađivača.

Više o digitalnom otpadu pronađite u informativno-edukativnom e-letku koji sadrži i savjete za „zelenije“ online navike kojima možemo smanjiti svoj digitalni otisak te upute za provedbu akcija digitalnog čišćenja.

Letak.pdf

Rezultati akcije digitalnog čišćenja prikupljaju se do 1.4.,pa budite slobodni do tada provesti svoje akcije i registrirati vlastite rezultate na online poveznici kako bi se proglasili rezultati akcije u Hrvatskoj. Iste možete prijaviti i organizatorima globalne akcije na mrežnoj stranici WCD. Digitalno čišćenje zagrijavanje je za  kampanju Zelena čistka koja će lokalnim akcijama čišćenja divljih odlagališta otpada, okupiti volontere diljem zemlje i to:

  • 20. travnja – Velika akcija čišćenja divljih odlagališta otpada održati će se uoči Dana planeta Zemlje koji se svake godine obilježava 22. travnja
  • 20. rujna – Vrhunac kampanje – World Cleanup Day, velika je akcija divljih odlagališta otpada koja okuplja brojne volontere u Hrvatskoj, ali i one u više od 180 zemalja svijeta, oko jednog zajedničkog cilja – čistog planeta
Back to top button
Skip to content