Održana radionica: Traži se živa ili mrtva tradicija održivog korištenja

Održana radionica: Traži se živa ili mrtva tradicija održivog korištenja

U petak i subotu 13/14.3. 2015. u Murteru je održana radionica na temu muzeja zajednice i prikupljanja tradicijskog znanja o održivom korištenju Murterskog Kraja. Gosti predavači Ivan Murin i Judita Tomaškinova sa sveučilišta Matej Bel u Slovačkoj prenijeli su svoja znanja i primjere održivog upravljanja u zaštićenim područjima kroz model ekomuzeja ili muzeja vještina, znanja i tradicijskih običaja lokalne zajednice.
30 – ak sudionika radionice informiralo se o pojmu ekomuzeja i važnosti očuvanja i generacijskog prijenosa tradicijskog znanja. Pojedina tradicijska znanja svojstvena lokalnoj zajednici Murterskog kraja, poput pletenja drvenih vrša za tradicionalni ribolov, ručne obrada zemlje: sijanje luka, okopavanje boba i kopanje u kupe, grupa sudionika je tijekom radionice i bilježila kroz terenski posjet. Za moguću buduću bazu kolektivnog sjećanja i znanja zabilježene su i osobno isprobane vještine poput predenja vune na preslicu te kuhanje kave od žita.
Kako sakupiti, sačuvati te pratiti promjene tradicijskog znanja ali i iste koristiti za dugotrajni održivi razvoj lokalne zajednice tek su neka od pitanja postavljena ovom radionicom, odgovore na koja zajedno otkrivamo u daljnjem tijeku projekta “Oživljavanje tradicijskih praksi održivog korištenja prirodnih resursa otoka Murtera i njegove prirodne regije” u sklopu kojeg je provedena i ova aktivnost. Napominjemo da će tijekom idućeg tjedna 20 korisnika ovog projekta sudjelovati na studijskom putovanju u Provansu gdje će o održivom korištenju prirodnih resursa učiti od Francuza.
Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2011 „Potpora organizacijama civilnog društva za razvijanje partnerstava za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući moguća područja unutar NATURA 2000“. Koordinator projekta jest udruga Argonauta dok su partneri udruge 4 grada Dragodid, Feniks, Modrave Murter-Betina te JU PP Vransko jezero. JU NP Kornati u ovom projektu sudjeluje u ulozi suradnika. Projekt financira Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Kontakti:
Luka Ježina, voditelj projekta – mob: 0914033033
Norma Fressel, koordinatorica projekta – mob: 0912323099

odrzana_radionica_trazi_se_ziva_ili_mrtva_tradicija_odrzivog_koristenja_01 odrzana_radionica_trazi_se_ziva_ili_mrtva_tradicija_odrzivog_koristenja_02 odrzana_radionica_trazi_se_ziva_ili_mrtva_tradicija_odrzivog_koristenja_03 odrzana_radionica_trazi_se_ziva_ili_mrtva_tradicija_odrzivog_koristenja_04 odrzana_radionica_trazi_se_ziva_ili_mrtva_tradicija_odrzivog_koristenja_05 odrzana_radionica_trazi_se_ziva_ili_mrtva_tradicija_odrzivog_koristenja_06