Održana je početna konferencija projekta Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd

Održana je početna konferencija projekta Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd

U petak, 15. lipnja, u Heritage hotelu Maškovića han održana je početna konferencija projekta Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd. Projekt će biti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Nositelj projekta je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero, a partneri su Grad Biograd na Moru, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split i Hrvatska gorska služba spašavanja. Suradnici na projektu su 5 nacionalnih parkova i parkova prirode, javne ustanove za zaštićena područja, tri županije (Zadarska, Ličko-senjska i Šibensko-kninska) i jedinice lokalne samouprave te njihove županijske i lokalne turističke zajednice kao i Lokalna akcijska grupa Laura te Lokalna akcijska grupa u ribarstvu Lostura. Ukupni proračun projekta je 21.787.053,37 kn, a bespovratna sredstva iz EU su 12.756.756,96 kn, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao projekt u iznosu od 1.400.756,25 kn. Trajanje projekta je 32 mjeseca. Projekt BioSfera Biograd želi aktivno doprinijeti rješavanju problema zaštite i valorizacije prirodne baštine zaštićenih područja prirode Dalmacije i Like koja su većinom slabije razvijena, ruralna područja ugrožena negativnim društveno-gospodarskim i demografskim trendovima. Cilj projekta je doprinijeti održivom razvoju lokalnih zajednica i njihovih ekonomija održivim korištenjem i aktiviranjem iznimnih vrijednosti i potencijala prirodne baštine na širem području Zadarske, Šibensko-kninske i Ličko-senjske županije.

Na početku konferencije prisutne su pozdravili Danijel Katičin – ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, Igor Kreitmeyer – pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Damir Tomasović – načelnik sektora u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Iva Kovač – pomoćnica ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i Josip Klarić – zamjenik načelnika Općine Pakoštane. Potom su se predstavili partneri na projektu, predsjednik Clustera za eko-društvene inovacije i razvoj Ranko Milić, ispred Hrvatske gorske službe spašavanja Luka Dubravica te gradonačelnik grada Biograda na Moru Ivan Knez. Nakon prezentacije projekta, za sve sudionike bio je organiziran ručak u restoranu Maškovića han te izlet na vidikovac Kamenjak.

Kroz projekt će se stvoriti infrastruktura, znanje i alati (priručnici, mape, igre, aplikacije, ali i planska te operativna dokumentacija) koji će pomoći svim zainteresiranim dionicima, a to znači ne samo javnim ustanovama za zaštićena područja prirode, već i gradovima te općinama, turističkim zajednicama, turističkim agencijama, ali i lokalnim pružateljima smještaja, ugostiteljima, vodičima i obiteljskim gospodarstvima, kao i drugim subjektima, iskoristiti sve potencijale i mogućnosti prostora kako bi se razvila visoko kvalitetna i ekonomski poticajna ponuda novih proizvoda aktivnog turizma i turizma posebnih interesa. Pješačenje, planinarenje, cikloturizam, speleoturizam, vožnja kajacima, rafting, jahanje, sportski ribolov, jedrenje, veslanje, kulturni, eko i gastro turizam, poslovni, kreativni, obrazovni i istraživački turizam, samo su neki od oblika aktivnog turizma koji mogu stvoriti čitav niz novih i vrlo izdašnih izvora prihoda za lokalno stanovništvo i otvarati kvalitetna i cjelogodišnja radna mjesta posebice atraktivna mladima i visoko obrazovanim osobama.

centar-za-odrzivi-aktivni-turizam-biosfera-biograd-01 centar-za-odrzivi-aktivni-turizam-biosfera-biograd-02 centar-za-odrzivi-aktivni-turizam-biosfera-biograd-03

vidljivost_logići biosfera

Skip to content