Kako do nas

Sa željom da se tri najznačajnije, najatraktivnije, ujedno i najudaljenije lokacije urede za potrebe posjetitelja, naši info centri su smješteni na području Ornitološkog rezervata Crkvine, vidikovca Kamenjak i lučice Prosika.

Trenutno je do info centara najjednostavnije doći osobnim automobilom ili biciklom, međutim, u planu Javne ustanove je u skoroj budućnosti povezivanje istih različitim vidovima transporta koji bi olakšali komunikaciju među lokacijama i omogućili posjetiteljima neometano kretanje kroz Park.

Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj te kao takvo površinom zauzima 30 km2, dok se dvostruko veća površina, točnije 60 km2 odnosi na područje Parka prirode. Jezero je dugačko gotovo 15 km zbog čega je čak i za obilazak automobilom potrebno, ukoliko uračunamo povremena zaustavljanja i obilaske poučnih staza u blizini info centara, minimalno 2 do 3 sata.

Ornitološki rezervat Crkvine je pod posebnim stupnjem zaštite i kao takvog ga je moguće obići jedino u njegovom rubnom dijelu, na za to predviđenoj drvenoj poučnoj stazi. S vidikovca Kamenjak, kao i poučne staze koja se nalazi u neposrednoj blizini crkvice Svih svetih, pruža se nezaboravan pogled na čitavu površinu jezera te bogat arhipelag. U lučici Prosika posjetitelji mogu proučiti poučne table s detaljima o ribljem fondu jezera, ali i posebnostima “gradnje u suho”.