Čuvari ušara u Biogradu na Moru

Čuvari ušara u Biogradu na Moru

U suradnji s Udrugom Biom Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira radionicu na temu uključivanja građana u projekt praćenja i zaštite ušara, najvećih sova u Europi. Pozivamo stoga ljubitelje ptica, prirode i zainteresiranu javnost da se priključe radionici na kojoj ćemo objasniti na koji način možemo doprinijeti njihovom očuvanju. Praćenje uspješnosti gniježđenja nije zahtjevno pa se svi zainteresirani mogu uključiti, od najmlađih do najstarijih.

Ušare (Bubo bubo) se gnijezde na izdvojenim stijenama u sigurnom i mirnom okruženju na širem području Parka prirode Vransko jezero. Njihova aktivnost prati se na način da se u sumrak osluškuju pjevajući mužjaci koji na taj način označavaju svoj teritorij te privlače ženke. Mužjaci su najglasniji na početku gnijezdeće sezone, otprilike od početka veljače do sredine ožujka. Parovi zauzimaju jednu stijenu. Zbog jednostavnosti istraživačke metode, ova aktivnost je idealna za građane koji se žele aktivno uključiti u zaštitu prirode.

cuvari-usara-u-biogradu-na-moru-02

Radionica će se održati u petak, 18. veljače 2022. godine, s početkom u 15 sati, u Turističko – informativnom centru Parka prirode Vransko jezero u Biogradu na Moru. Nakon informativnog predavanja, sudionici će biti raspoređeni u grupe koje će pod vodstvom mentora ići na terenski obilazak poznatih lokacija gniježđenja u okolici Vranskog jezera. Predviđeno trajanje radionice je do 19 sati.

Adresa održavanja radionice je Trg hrvatskih velikana 20 Biograd na Moru (zgrada preko puta TZ BnM). Broj sudionika radionice je ograničen, a prijaviti se možete na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/acTjPbbYmMXqcQVE8 do četvrtka, 17. veljače 2022. u 12:00 sati.

kreativna-radionica-izrade-makete-mocvare-obnavljajmo-vlazna-stanista-jer-volimo-mocvare-09

U slučaju dodatnih pitanja možete se javiti na Email: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili pozivom na broj: 023 383 181.

VAŽNA NAPOMENA ZA SUDIONIKE
Budući da se teren održava u sumrak, a na lokaciji se boravi minimalno pola sata potrebno je obući toplu odjeću.

cuvari-usara-u-biogradu-na-moru-03 cuvari-usara-u-biogradu-na-moru-04 cuvari-usara-u-biogradu-na-moru-05

Skip to content