Novosti

15. Bilten Parka prirode Vransko jezero

Bilten 2023_ web

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da pročitate 15. broj Biltena Parka prirode Vransko jezero, u kojem možete pronaći sažete informacije o radu i projektima Ustanove te događanjima u Parku tijekom 2023. godine. Pridružite nam se u narednoj godini u nekoj od aktivnosti Parka prirode Vransko jezero! Read More »

Međunarodni dan volontera

BW1A8921

Međunarodni dan volontera obilježava se 5. prosinca s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volonterskoga rada i njegovu doprinosu razvoju lokalne i šire zajednice.  Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Volonterski projekti nude mogućnosti za sudjelovanje u aktivnostima koje pomažu u ispunjavanju potreba lokalnih zajednica, a time doprinose rješavanju važnih ... Read More »

Predavanje “Učinci vjetrozaštitnih pojaseva na okoliš i poljoprivredu”, 8. prosinca 2023.

vjetrozastita v1 -02

U suradnji s Udrugom Permakultura Dalmacija 8. prosinca 2023. u 11 sati u Centru za održivi i aktivni turizam BioSfera u Biogradu n/M,Trg kralja Tomislava 1, održat će se predavanje “Učinci vjetrozaštitnih pojaseva na okoliš i poljoprivredu”. Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost te nije potrebna prijava unaprijed. Vjetrozaštitni pojasevi se formiraju sadnjom drveća te imaju brojne pozitivne učinke ... Read More »

Eko sheme za poljoprivrednike

default

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027., po prvi puta omogućuje ostvarivanje potpora za eko sheme kao jednogodišnje klimatsko-okolišne intervencije unutar izravnih plaćanja. Iako se od 2023. godine ukidaju zelena plaćanja, eko sheme ih izravno ne mijenjaju zato što su zelena plaćanja za korisnike izravnih plaćanja bila obvezna, dok obveze za provedbu eko shema korisnici preuzimaju dobrovoljno. ... Read More »

10.11.2023. – Edukacija za poljoprivrednike na temu eko shema i održavanja raznolikosti poljoprivrednih površina i ekološki značajnih površina

default

Pozivamo poljoprivrednike s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice na predavanja na temu eko shema, važnosti održavanja raznolikosti poljoprivrednih površina te ekološki značajnih površina, kao i očuvanja travnjaka velike prirodne vrijednosti (TVPV), uz informacije o proizvodno vezanim plaćanjima za voće, povrće i sjeme. Predavanja će održati stručnjaci iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, u petak, 10. ... Read More »

Izmjena Uredbe o ekološkoj mreži i nadležnostima za upravljanje područjima ekološke mreže

fotka naslovna

Uredbom o izmjenama Uredbe o ekološkoj mreži i nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže od 13. listopada 2023. godine (NN 109/2023), izmijenjena je nadležnost za upravljanje i donošenje plana upravljanja za područje ekološke mreže HR1000024  i HR2001361 Ravni kotari te je Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nadležna za upravljanje navedenim područjem ekološke mreže. Područje Parka prirode Vransko jezero i ... Read More »

Projekt Altervia Multivox

BECG2237

Park prirode Vransko jezero kao projektni partner sudjeluje na projektu Altervia Multivox koji se financira iz Programa Erasmus+. Vodeći partner je Kazališna skupina Théâtre des Chemins iz Francuske, a ostali partneri uz navedene su Sveučilište u Zadru, Sveučilište u Liègeu MSH (Belgija), Viša škola BTSA Yssingeaux – Razvoj i animacija ruralnih područja (Francuska), Centar CEREMA (Bretanja, Francuska), Škola IES Jose ... Read More »

Arheološka istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina

BW1A9853

Ove godine su se nastavila arheološka istraživanja na lokalitetu Osridak – Gradina na području Parka prirode Vransko jezero. Istraživanje ovog lokaliteta provodi Arheološki muzej Zadar od 2015. godine, u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero. Brdo Osridak je prirodni plato na strateški zanimljivoj poziciji odakle se vrlo lako može nadgledati šire područje, a do njega vodi prirodni put, kanjon, koji ... Read More »

Pomozite zaustaviti krivolov

pepelica2_Biom-1-560x373

Stop krivolovu Sezonu lova na prepelicu nažalost prati i sezona krivolova na prepelicu. Korištenje električnih vabilica pri lovu divljači zabranjeno je Zakonom o lovstvu (članak 66.), stoga ukoliko čujete elektronske vabilice koje noću na livadama, poljima ili pašnjacima emitiraju pjev prepelice, zovite policiju na broj 112 i prijavite kazneno djelo protuzakonitog lova. Većina modela vabilica rade stalno i puštaju pjev ... Read More »

Skip to content