Novosti

Kreativna radionica izrade makete močvare – Obnavljajmo vlažna staništa jer volimo Močvare!

kreativna-radionica-izrade-makete-mocvare-obnavljajmo-vlazna-stanista-jer-volimo-mocvare

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Močvarnih staništa u srijedu, 2. veljače. 2022. godine pozivamo svu zainteresiranu djecu na kreativnu radionicu, koja će se održati u Turističko informativnom centru u Biogradu na Moru, Trg hrvatskih velikana 20, u trajanju od 12:30 – 15:00 sati. Radionicu izrade makete „Močvara u malom“ namijenjena je djeci osnovnoškolskog uzrasta. Maketa će se izrađivat od prirodnih materijala prema uputama edukatora ... Read More »

Promatranje ptica povodom Svjetskog dana močvarnih staništa

promatranje-ptica-povodom-svjetskog-dana-mocvarnih-stanista

Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa u nedjelju, 30. siječnja 2022. godine, održat će se promatranje ptica na Vranskom jezeru. Svjetski dan močvarnih staništa obilježavamo svake godine 2. veljače kako bi naglasili važnost močvara, posebno kao staništa ptica močvarica.  Na taj datum potpisana je Ramsarka konvencija koja za cilj ima očuvanje i zaštitu močvarnih područja koja su od presudne važnosti ... Read More »

Međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica – IWC 2022.

medunarodno-zimsko-prebrojavanje-ptica-vodarica-iwc-2022

Prebrojavanje ptica vodarica na Vranskom jezeru u sklopu međunarodne inicijative svjetske organizacije za zaštitu močvarnih područja Wetlands International održano je u petak 14. siječnja 2022. godine. Svake godine tijekom siječnja, od 1967. godine kada je inicijativa pokrenuta, brojni volonteri i ljubitelji ptica prebrojavaju ptice vodenih staništa diljem svijeta. Cilj ove međunarodne akcije je razumijevanje migracije ptica vodarica, njihove biologije i ... Read More »

Završetak projekta ”Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”

zavrsetak-projekta-revitalizacija-parka-prirode-vransko-jezero

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero privela je kraju provedbu projekta “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija u okviru poziva „Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode“. Projekt je završio s 31. prosincem 2021. godine. Kroz projekt provedene su brojne aktivnosti te je obogaćena ponuda Parka, izađen ... Read More »

Informacije za ribiče

informacije-za-ribice

Dnevne, višednevne i godišnje dozvole za sportski ribolov na Vranskom jezeru za 2022. godinu mogu se kupiti u uredu Parka prirode u Biogradu n/M, Kralja Petra Svačića 2/II (ponedjeljak – petak, 7 – 15 sati) ili se kupnja može izvršiti uplatom na žiro račun ustanove, uz slanje svih potrebnih podataka i potvrde uplate na e-mail Parka. Više informacija i cijene ... Read More »

Zanimljivosti s prstenovačkog kampa na Vranskom jezeru 2021.

zanimljivosti-s-prstenovackog-kampa-na-vranskom-jezeru-2021

Prstenovački kamp na Vranskom jezeru 2021. godine održan je u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero i Hrvatske prstenovačke centrale Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Cilj jesenskog prstenovačkog kampa u Parku prirode Vransko jezero je standardiziranim načinom prstenovanja ptica prikupljati podatke koji omogućuju praćenje stanja populacija ptica (brojnost i raznolikost) koje obitavaju na prostoru Parka u ... Read More »

U Elektroničkom oglasniku javne nabave objavljeno javno nadmetanje za predmet nabave: Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju lučice Crkvine i uređenje pripadajuće posjetiteljske infrastrukture

rekonstrukcija-lucice-crkvine-i-uredenje-pripadajuce-posjetiteljske-infrastrukture

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero je dana 30. prosinca 2021. u EOJN objavila javno nadmetanje za predmet nabave: Izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju lučice Crkvine i uređenje pripadajuće posjetiteljske infrastrukture. Grupa 1: Izrada glavnog i izvedbenog projekta fiksnih objekata te projekta sidrenja plutajućih gatova III faze izgradnje lučice Crkvine; Grupa 2: Izrada idejnog projekta sidrenog sustava za prihvat plovila- ... Read More »