Znanja nikad dosta

Znanja nikad dosta

U četvrtak 17.11.2022.  u suradnji s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, u Biogradu je održana edukacija za poljoprivrednike s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice.

Predavanja na temu održavanja ekstenzivnih maslinika i održavanja suhozida (Mjera 10 “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene”, operacija 10.1.8. i 10.1.10), uz kratak osvrt na propise Europske unije te Uredbu ruralnog razvoja EU, održao je viši stručni savjetnik Zvonimir Vlatković, dok je o mehaničkom uništavanju korova unutar redova višegodišnjih nasada (M10, operacija 10.1.16.) te invazivnim vrstama predavao viši stručni savjetnik Ljubomir Peričić.

Dvadesetak poljoprivrednika iskoristilo je priliku i dodatno se educiralo o pravovremenoj berbi, načinima čuvanja, transporta i prerade maslina, čuvanju i njezi maslinovog ulja te se još jednom podsjetilo da vrijeme berbe nije ujedno i vrijeme rezidbe maslina te da se maslinu obavezno treba pustiti da prezimi u fazi mirovanja. Upoznati su s uvjetima za podizanje ekstenzivnih maslinika i održavanje suhozida te mogućnostima korištenja potpora u okviru Mjere 10 PRR-a.

Invazivne vrste direktna su prijetnja bioraznolikosti na globalnoj razini. Istiskuju zavičajne vrste s njihovih staništa, mijenjaju strukturu i sastav ekosustava, smanjuju bogatstvo vrsta te djeluju negativno na stabilnost ekosustava i okoliš. Osim što su agresivni korovi na poljoprivrednim površinama te nanose štete usjevima, invazivne vrste obrastaju i ugrožavaju pašnjake i šume te ostala vrijedna staništa. Posredno ili neposredno, nanose velike gospodarske štete u poljoprivredi i drugim gospodarskim granama, ali su i direktna prijetnja bioraznolikosti na globalnoj razini, stoga ih je obavezno potrebno uklanjati i suzbijati. Njihov negativni utjecaj često je pojačan klimatskim promjenama i zagađenjem. Poljoprivrednici su upoznati s najčešćim invazivnim vrstama poput pajasena, ambrozije, prave svilenice (cigansko perje) te obalne i trnovite dikice, kao i najčešćim korovnim vrstama, štetama od korova, načinima prenošenja  te načinima mehaničkog uništavanja korova kako bi se izbjegla primjena herbicida.

BW1A8005BW1A7977BW1A8001BW1A7994

Skip to content