Zelena čistka u Parku!

Zelena čistka u Parku!

Pozivamo Vas i ove godine na sudjelovanje u akciji “Zelena čistka” koja će se na području Parka prirode Vransko jezero održati u nedjelju, 22. travnja 2018. četvrtu godinu za redom.

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj.

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada.

Divljim odlagalištima nazivamo neuređene prostore koji nisu predviđeni za odlaganje otpada, a formiraju ih najčešće neuki građani. Na područjima na kojima se nekontrolirano odlaže otpad i na kojima se isti duže zadržava može doći do onečišćenja tla, podzemnih i površinskih voda te mora, ali i požara koji su česta pojava. Većina divljih odlagališta otpada sadrži otpad iz domaćinstava, ali i velike količine građevinskog, čak i opasnog otpada.

zelena-cistka-u-parku-3-plakat

Plakar

Naš cilj je okupiti što veći broj lokalnog stanovništva i zajedničkim snagama očistiti veliko divlje odlagalište otpada kod Debelog briga u Dragama, na području Općine Pakoštane, i tako pokazati da nije sve što je daleko od očiju daleko i od srca. Ovim činom želimo podići ekološku svijest zajednice i ukazati da je briga za naš okoliš ujedno briga i za zdravlje i ljepšu budućnost nas i naše djece. Humanom akcijom pokažimo zato da nam je stalo do naše djece i prirode i vratimo stari sjaj Parku prirode Vransko jezero.

Lokalni koordinator zelene čistke je JU PP Vransko jezero. Sudjelovanje u akciji je na volonterskoj osnovi i na osobnu odgovornost svakog pojedinog volontera.

Prijave za sudjelovanje u akciji „Zelena čistka“ molimo izvršiti najkasnije do 20. travnja do 12 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 023/383-181.

Okupljanje je na benzinskoj postaji Petrol u Pakoštanima ili direktno na lokaciji u Dragama, a mjesto dolaska molimo navesti u prijavi.

zelena-cistka-u-parku-3-lokacija

Karta

Za sve sudionike bit će osigurana okrjepa nakon završetka akcije.

Program akcije čišćenja:

08:45-09:15 – okupljanje kod Petrola u Pakoštanima i zajednički odlazak do lokacije čišćenja
09:30-12:00 – akcija čišćenja Parka prirode u Dragama kod Debelog briga
12:00-13:00 – zajednička marenda

Ponesite malo dobre volje i radne rukavice jer jedino – kad se male ruke slože, sve se može! Zelena čistka danas za čišće sutra!

zelena-cistka-u-parku-3-01 zelena-cistka-u-parku-3-02 zelena-cistka-u-parku-3-03 zelena-cistka-u-parku-3-04