Završetak projekta “Zajedno za zlatovranu” uz Ina zeleni pojas

Završetak projekta “Zajedno za zlatovranu” uz Ina zeleni pojas

U rujnu 2019. je projekt Javne ustanove Park prirode Vransko jezero „ Zajedno za zlatovranu “ odabran za financiranje u sklopu programa “Zeleni pojas“ u organizaciji Ine – Industrije nafte d.d..

Od rujna 2019. do listopada 2020. koliko je projekt trajao postignut je cilj informiranja i edukacije dionika koji koriste poljoprivredne površine na kojima je moguće gniježđenje zlatovrane na području Parka prirode Vransko jezero i neposredne okolice.

Kroz volontersku akciju sadnje topola i radionice s ključnim dionicima, tijekom projekta su poduzete aktivne mjere za zaštitu zlatovrane i time, nadamo se, dan doprinos dugoročnom opstanku njene populacije u Parku prirode i okolici.

Provedene aktivnosti projekta:

Izrađeni  promotivni materijali projekta

S ciljem bolje vidljivosti i promocije projekta  pripremljena je, grafički dizajnirana i tiskana brošura o zlatovrani i topolama u nakladi od 300 komada te pripremljena, grafički dizajnirana i tiskana promotivna torba s motivom zlatovrane također u broju od 300 komada.

Održana radionica – Kako zlatovranu možemo spasiti od izumiranja

Više od 30 sudionika radionice dobilo je informacije o zaštiti zlatovrane te mjerama u poljoprivrednoj praksi koje zlatovranu mogu spasiti od izumiranja.

Provedena volonterska akcija sadnje topola

Tijekom volonterskih akcija na području Parka prirode Vransko jezero i okolice zasađeno je ukupno 150 topola na ukupnoj površini od oko 300 m2. Svi sudionici akcija, njih ukupno 65 sudjelovalo je u kratkoj radionici o važnosti zaštite zlatovrane, njenim razlozima ugroženosti i mjerama koje možemo poduzeti kako bi spriječili njeno izumiranje. Svim sudionicima podijeljeni su i promotivni materijali  – letak i promotivni torba „ Zajedno za zlatovranu“. Svi sudionici a posebno lokalno stanovništvo pokazalo je veliki interes za sadnjom topole kao aktivnom mjerom povećanja populacije zlatovrane, budući da nedostatak stabala s dupljama koje koristi za gnijezda, zlatovranu može zauvijek izbrisati s područja Hrvatske.

Ovom prilikom izražavamo zadovoljstvo prilikom suradnje s programom “Zeleni pojas” i Inom – industrijom nafte koja je poduprla aktivnu zaštitu zlatovrane i omogućila provedbu projekta. Također zahvaljujemo svi sudionicima radionica te volonterima na sudjelovanju u akcijama sadnje.  #INAZelenipojas

zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-01 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-02 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-03 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-04 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-05 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-06 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-07 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-08 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-09 zavrsetak-projekta-zajedno-za-zlatovranu-uz-ina-zeleni-pojas-10