ZAPOČEO VOLONTERSKI PROGRAM SUHOZIDAR/KA 2018

ZAPOČEO VOLONTERSKI PROGRAM SUHOZIDAR/KA 2018

Treću godinu za redom u Parku prirode Vransko jezero održava se volonterski program obnove suhozida koji se nalaze na području Parka. Od ponedjeljka 16.4. do nedjelje 22.4. sedam hrabrih volontera iz različitih dijelova Hrvatske, ali i susjednih država dolazi na Vransko jezero kako bi zajedničkim snagama obnovili suhozid koji se nalazi u blizini kanala Prosika.

Najstarija graditeljska tehnika ovog podneblja, izvodi se slaganjem kamena tako da spoj dva donja kamena prekriva kamen u novom redu. Suhozidi su građeni u vrlo različitim dimenzijama, a njihova širina i visina uvjetovane su budućom funkcijom. Od suhozidne gradnje na području Parka nalazimo gomile, koje mogu biti toliko velike da se po njima formira put, te razne građevine nepravog svoda poput bunja i kamenih kuća. Tradicionalna vještina gradnje “u suho” proglašena je nematerijalnom kulturnom baštinom, stoga se godišnjim radionicama obnove suhozida aktivno koristi i prenosi postojeće lokalno znanje.

Volonteri će biti smješteni u blizini radnog mjesta, na morskoj strani Prosike, a svoj posao će obavljati pod stručnim vodstvom voditelja iz udruge Dragodid.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže programu jednodnevnim volontiranjem te ostave svoj snažan trag u kamenu. Volontirat će se svaki dan u prijepodnevnim satima (volonteri će s radom započinjati u 8:30), osim četvrtka kada će se raditi u poslijepodnevnim satima, uz obaveznu najavu. Za sve informacije o sudjelovanju kontakt osoba je Ivana Ribić, koordinatorica volontera koju možete kontaktirati putem maila na ivana.ribic@pp-vransko-jezero.hr ili broj mobitela 091/2323-093.