Započeo ornitološki kamp u rezervatu Vranskog jezera

Započeo ornitološki kamp u rezervatu Vranskog jezera

Početkom kolovoza je u ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero započeo prstenovački kamp u organizaciji Zavoda za ornitologiju pri HAZU te Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Prstenovačkim kampom pratiti će se jesenska migracija ptica u trajanju od tri uzastopna mjeseca – kolovozu, rujnu i listopadu.

Osim ptica koje se prstenuju na ornitološkoj postaji Vranskog jezera, svake godine se na prstenovačkom kampu bilježe i otprije prstenovane ptice koje su vrijedan nalaz jer nam otkrivaju rute kretanja ptica na selidbenom putu. Na taj način dolazimo do informacija o područjima koja su važna jer ih ptice koriste kao mjesta na kojima se odmaraju i hrane. Vransko jezero čini jednu od posljednjih močvara Mediterana i okuplja veliki broj ptica selica, zimovalica, gnjezdarica i stanarica. Standardiziranim prstenovanjem se za vrijeme jesenske migracije ovdje uhvati, prstenuje te pusti na slobodu između 5.000 i 10.000 ptica.

Jesenskom migracijom neke vrste ptica izbjegavaju hladan i nepovoljan dio godine. Zimi su izvori hrane ograničeni pa ptice odlaze u toplije krajeve gdje je hrana, kao što su primjerice kukci, dostupna stalno.

NAPOMENA: U ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima će, za vrijeme trajanja prstenovačkog kampa, kretanje drvenom poučnom stazom ornitološkog rezervata biti ograničeno kako bi se izbjeglo dodatno uznemiravanje ptica, a time i utjecaj na rezultate prstenovanja. Toranj za promatranje ptica koji se nalazi na kraju staze će se stoga moći koristiti izvan vremena u kojem su otvorene ornitološke mreže pa molimo posjetitelje da se pridržavaju uputa o zabrani prilaska tornju i ornitološkoj postaji za vrijeme trajanja prstenovanja!

Također, podsjećamo da na području posebnog ornitološkog rezervata, uključujući i drvenu poučnu stazu, nije dopušteno korištenje drona za snimanje iz zraka jer je riječ o području u kojem je sigurnost ptica na prvom mjestu!

zapoceo-ornitoloski-kamp-u-rezervatu-01 zapoceo-ornitoloski-kamp-u-rezervatu-02 zapoceo-ornitoloski-kamp-u-rezervatu-03 zapoceo-ornitoloski-kamp-u-rezervatu-04 zapoceo-ornitoloski-kamp-u-rezervatu-05 zapoceo-ornitoloski-kamp-u-rezervatu-06

Skip to content