Zabrana paljenja vatre na otvorenom od 1. lipnja do 31. listopada

Zabrana paljenja vatre na otvorenom od 1. lipnja do 31. listopada

Razdoblje ljetnih mjeseci i velikih vrućina razdoblje je velike i vrlo velike opasnosti od nastajanja požara na otvorenom prostoru, a uzroci su najčešće nepropisno korištenje otvorenog plamena i nemar, odnosno ljudski faktor.
Podsjećamo stoga da je na području Zadarske županije od 1. lipnja do 31. listopada zabranjeno paljenje vatre na otvorenom prostoru kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima, gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima. Posljedice koje požari izazivaju, osim materijalne štete, neprocjenjive su za prirodu i okoliš koji nas okružuju.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice:
– spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara,
– spaljivanje papira, smeća i otpadaka,
– improvizirani roštilji i gradele,
– logorske vatre i sl.

Propisane su novčane kazne za prekršaj za bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru i izazivanje požara, dok se za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom može izreći i zatvorska kazna.

Molimo sve da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112, jer upravo brza dojava omogućuje pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju te učinkovitije gašenje požara.
Čuvajmo prirodu i spriječimo požare zajedno!

Skip to content