Zabrana paljenja vatre na otvorenom od 1. lipnja do 31. listopada

Zabrana paljenja vatre na otvorenom od 1. lipnja do 31. listopada

Podsjećamo da je od 1. lipnja do 31. listopada na snazi Odluka o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru odnosno zabrana paljenja vatre kako bi se spriječilo nastajanje i širenje požara na poljoprivrednim površinama, zaštićenim dijelovima prirode, šumama i šumskim zemljištima , gradskim parkovima, okućnicama i svim ostalim otvorenim prostorima.

Loženjem vatre na otvorenom prostoru smatra se uporaba vatre izvan zatvorenih odnosno pokrivenih prostora, a posebice:

– spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, gustog šumskog raslinja (šiblja) i šikara,
– spaljivanje papira, smeća i otpadaka,
– improvizirani roštilji i gradele,
– logorske vatre i sl.

Molimo sve da ukoliko uoče požar žurno obavijeste vatrogasce na brojeve 193 ili 112, jer upravo brza dojava omogućuje pravovremeni izlazak vatrogasaca na intervenciju te učinkovitije gašenje požara, manju materijalnu štetu, nižu cijenu troškova vatrogasne intervencije, potrebu za angažiranjem manjeg broja vatrogasaca i na kraju, manju mogućnost za potencijalne neželjene posljedice.

Kako bi se na najsigurniji način riješili biljnog otpada, podsjećamo da JU Park prirode Vransko jezero posjeduje sjeckalicu za usitnjavanje biljnog otpada te nas možete kontaktirati na 023/383-181.

U navedenom razdoblju bilo kakvo loženje vatre na otvorenom prostoru kažnjavat će se kaznama do 2.000,00 kuna za fizičku osobu, do 5.000,00 kn za fizičku osobu obrtnika, odnosno do 10.000,00 kuna za pravne osobe. Za izazivanje požara kazne još veće.

Čuvajmo prirodu i spriječimo požare zajedno!