Za kvalitetan život potrebna nam je živa hrana i očuvana priroda

Za kvalitetan život potrebna nam je živa hrana i očuvana priroda

U petak 20.01.2023. u BioSferi Biograd okupili su se poljoprivredni proizvođači s područja Parka prirode Vransko jezero i okolice zainteresirani za proizvodnju hrane u okviru poljoprivrede koja štiti prirodu. Vrlo zanimljivo i inspirativno predavanje na temu različitih alternativa korištenju sintetičkih pesticida i umjetnih gnojiva u vrtovima, maslinicima i vinogradima održala nam je Andrea Vugrinović, savjetnica za ekološku i biodinamičku poljoprivredu s dugogodišnjim praktičnim iskustvom u certificiranoj ekološkoj proizvodnji povrća te biodinamičkoj proizvodnji.

Andrea nam je predstavila mogućnosti kako na napade štetnika, biljnih bolesti i korova odgovoriti bez sintetičkih pesticida, kako biljkama bez primjene umjetnih gnojiva osigurati dovoljno raspoloživih makro i mikro elemenata te kako se prilagoditi klimatskim promjenama i nepogodama (nedostatak ili višak oborina, jaki vjetrovi, tuča, toplinski valovi…). Prezentirane su najbolje prakse eko proizvođača širom mediteranskog područja za poboljšanje usjeva i postizanje visokih prinosa uz manje troškove te smo tako čuli niz zanimljivih primjera iz prakse francuskih ekoloških vinara, grčkih maslinara te naših povrćara iz Istre, Dalmacije i Međimurja koji vrše ekološku i biodinamičku obradu tla. Naglasak je stavljen na važnost očuvanja bioraznolikosti i mikrobiološke aktivnosti tla, važnost povećanja i očuvanja organske tvari u tlu, jačanje otpornosti biljaka te u konačnici na proizvodnju zdrave hrane i suživot s prirodom. Velike investicije su potrebne, ali u znanje i volju da se prihvati sveobuhvatno rješenje! U prirodi nema isključivosti, stoga je potrebna postupna, ali potpuna promjena načina razmišljanja i postupanja u poljoprivredi. Poljoprivrednike se je podsjetilo koliko je važno očuvati ekosustav te da su rješenja bazirana upravo na uspostavi ravnoteže u sustavu, i to povećanjem bioraznolikosti te poboljšanjem kvalitete i života u tlu. Svaka pčela i bubamara su važne, a korov u vinogradu ili masliniku ne mora biti “neprijatelj”, jer itekako može pomoći zasjeniti zemlju tijekom ljeta i spriječiti njeno pregrijavanje i isušivanje.

Predavanje smo završili s korisnim savjetima na brojna postavljena pitanja vezana uz alate za obradu tla bez prevrtanja brazde, plodored, zelenu gnojidbu, korištenje raznih biljnih pripravaka za zaštitu bilja i povećanje mikrobiološke aktivnosti tla, plasiranja proizvoda na lokalno tržište, uz najvažniju poruku – za kvalitetan život potrebna nam je živa hrana i očuvana priroda.

Zahvaljujemo još jednom Andrei Vugrinović na izvrsnoj edukaciji i veselimo se novom predavanju u ožujku!

BW1A8282316803296_6133684846653823_4465535657764773461_n

Skip to content