Vransko jezero na izložbi “Priroda nas povezuje – Parkovi Dinarida”

Vransko jezero na izložbi “Priroda nas povezuje – Parkovi Dinarida”

15. studenoga 2018. na Plečnikovoj promenadi, izložbenom prostoru parka Tivoli u Ljubljani, svečano je otvorena izložba pod nazivom “Priroda nas povezuje – Parkovi Dinarida”. Domaćin događaja je Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, a izložba je pripremljena u suradnji s Parkovima Dinarida –mrežom zaštićenih područja Dinarida, čiji član je i Park prirode Vransko jezero.

Na najljepšoj lokaciji u Ljubljani, u parku Tivoli, izloženo je 120 panoa velikih formata, na kojima su predstavljene fotografija iz 58 zaštićenih područja, članova asocijacije Parkova Dinarida, kao i fotografije članova Zajednice parkova Slovenije, koji okuplja 14 upravljača zaštićenih područja Slovenije.

Na fotografijama su predstavljene prirodne i kulturne baštine zaštićenih područja te prednosti zaštite tih područja za lokalno stanovništvo i ljude koji žive u široj regiji, a Park prirode Vransko jezero predstavljen je s dvije fotografije.

Cilj izložbe je promocija zaštićenih područja u okviru mreže Parkovi Dinarida i zaštićenih područja, koji su članovi Zajednice parkova Slovenije. Izložba će biti otvorena do januara 2019.

Mrežu Parkova Dinarida trenutno čine 77 člana s 92 zaštićena područja iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije. Članovi Parkova Dinarida su i brojni ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja 2014. godine.

vransko-jezero-na-izlozbi-priroda-nas-povezuje-parkovi-dinarida-01 vransko-jezero-na-izlozbi-priroda-nas-povezuje-parkovi-dinarida-02 vransko-jezero-na-izlozbi-priroda-nas-povezuje-parkovi-dinarida-03 vransko-jezero-na-izlozbi-priroda-nas-povezuje-parkovi-dinarida-04