!!! VAŽNA OBAVIJEST !!! Park prirode Vransko jezero se otvara za posjetitelje od ponedjeljka, 11. svibnja.

!!! VAŽNA OBAVIJEST !!! Park prirode Vransko jezero se otvara za posjetitelje od ponedjeljka, 11. svibnja.

Odlukom Vlade RH, a u okviru ublažavanja mjera vezanih za COVID-19, od ponedjeljka 11. svibnja 2020. godine Park prirode Vransko jezero je otvoren za posjetitelje.

U skladu s trenutnim uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo posjet Parku je dozvoljen isključivo individualnim posjetiteljima. Posjet organiziranih grupa će se dozvoliti sukladno novim Odlukama i uputama Stožera civilne zaštite RH i HZJZ-a.

Budući da i dalje postoji rizik prijenosa bolesti COVID-19 molimo posjetitelje da se pridržavaju mjera fizičke distance i higijenskih standarda:

• Fizička distanca na otvorenom: potrebno je održavati fizičku distancu od 1,5 metra među osobama. Pri tome pratitelj djeteta i dijete ne moraju održavati fizičku distancu. Potrebno je obratiti pažnju da se izbjegava grupiranje na jednom mjestu.
• Preporuča se češće dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju nečistim rukama.
• Pridržavajte se svih općih i higijenskih mjera HZJZ:

– Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo.
– Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun, a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo na bazi alkohola (najmanje 60% etilnog alkohola) koje treba dobro utrljati u dlanove.
– Kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos laktom ili papirnatom maramicom koju poslije odbacite u koš za otpad s poklopcem te operite ruke. Pri kašljanju i kihanju okrenite lice od drugih osoba.
– Nošenje medicinske maske obavezno je ako imate respiratorne simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili dezinfekciju).
– Kako bi zaštitili sebe i druge preporučeno je korištenje maski i rukavica, pogotovo u zatvorenim prostorima te na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi (info punkt, WC i sl.).
– Izbjegavajte rukovanje, grljenje i poljupce te održavajte razmak od barem 2m kod razgovora.
– Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah): ostanite kod kuće i javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku.
– Preporučujemo da osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima izbjegavaju posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta.

Uživajte u proljetnim prizorima u Parku prirode Vransko jezero na način da poštujete prirodu!

Skip to content