Ususret proljetnim migracijama

Ususret proljetnim migracijama

S nadolaskom proljeća brojne vrste napuštaju svoja zimovališta u Africi i kreću na put prema Europi. Razlog je jednostavan – umjerene i sjeverne geografske širine u toplom dijelu godine gnjezdaricama pružaju dovoljno hrane potrebne za podizanje mladih, čime se izbjegava kompeticija za nutrijentima te prostorom za savijanje gnijezda na (pticama) gusto nastanjenim područjima afričkog kontinenta.

Neke ptice za vrijeme migracija lete pojedinačno i na udaljenosti od ostalih, druge u formacijama i uz razmak koji im olakšava let, treće pak u jatima unutar kojih se manje grupe ponekad razdvajaju da bi se ponovo sastale na nekom od usputnih odmorišta.

Selice se na svom nekoliko stotina ili tisuća kilometara dugom putu susreću s nizom opasnosti, od plastikom onečišćenih, degradiranih ili potpuno uništenih staništa koja su generacijama koristile kao mjesta privremenog boravka, hrane zatrovane pesticidima, svjetlosnog zagađenja koje uzrokuje dezorijentaciju, krivolova pa sve do reflektirajućih stakala na zgradama, visokonaponskih stupova ili turbina vjetroelektrana koje uzrokuju koliziju i nerijetko završavaju kobno.

Osim melodičnih pjevova kojima uljepšavaju rana jutra i predvečerja, ptice imaju i jedinstvenu ulogu u ekosustavima jer se hrane kukcima, glodavcima, oprašuju cvijeće, raspršuju sjeme biljaka i dobar su pokazatelj kvalitete okoliša. Fascinantna je i njihova orijentacija pomoću Sunca, zvijezda i Mjeseca te receptora koji im omogućuju da raspoznaju Zemljino magnetno polje.

Sa željom da pobliže upoznate neke od njih, a imajući na umu da još neko vrijeme nećemo moći napuštati naša prebivališta, u periodu koji slijedi podijeliti ćemo s vama priče o životnim ciklusima deset vrsta ptica selica koje možete vidjeti na području Parka prirode Vransko jezero u proljetnom dijelu godine.

Priprema tekstova o pticama selicama te izrada „Plakata dobrodošlice“ dio su jedne od nekolicine edukativnih aktivnosti koje se provode u suradnji s Udrugom Biom i to u sklopu projekta „Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka Prirode Vransko jezero“.
vidljivost_logići