Uspješna radionica  – HOĆEMO LI ZLATOVRANU ZAJEDNO SPASITI OD IZUMIRANJA?

Uspješna radionica – HOĆEMO LI ZLATOVRANU ZAJEDNO SPASITI OD IZUMIRANJA?

U petak 31.siječnja na radionici organiziranoj s ciljem podizanja razine svijesti ključnih dionika o zaštiti kritično ugrožene vrste ptice, zlatovrane, okupilo se više od 30 sudionika. Predstavnici lokalnih samouprava, regionalnih agencija te javnih ustanova, hrvatskih voda, Vrane d.d. i županije zajedno sa zaposlenicima te lokalnim poljoprivrednicima Parka prirode saslušalo je predstavljanje djelatnica odjela za Ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Doc. dr. sc. Sanja Barešić i doc. dr.sc. Vesna Tutiš obrazložile se prijedloge mjera poput sadnje i očuvanja vjetrozaštitnih pojaseva drveća – topola, zadržavanja rubnih staništa te njihovog održavanja rezidbom i košnjom izvan sezone gniježđenja ptica uz obavezno izbjegavanje paljenja.

Javna ustanova predstavila je plan za volontersku sadnju topola koja će održati kao sljedeća aktivnost projekta „Zajedno za Zlatovranu“ pod sponzorstvom Ine – Industrije nafte, d.d.. kraljem veljače 2020. godine. Svi sudionici a posebno lokalno stanovništvo pokazalo je veliki interes za sadnjom topole kao aktivnom mjerom povećanja populacije zlatovrane, budući da nedostatak stabala s dupljama koje koristi za gnijezda, zlatovranu može zauvijek izbrisati s područja Hrvatske.

Na radionici se raspravljalo i o budućim zajedničkim projektima s ciljem očuvanja postojećih te budućem povećanju pašnjačkih površina s ekstenzivnom proizvodnjom uz poticanje poljoprivredne proizvodnje na malim parcelama uz mozaički raspored različitih kultura, plodored i ugar.

Zlatovrana se hrani na poljoprivrednim staništima i može prirodno kontrolirati broj štetnika na poljoprivrednim kulturama.

uspjesna-radionica-hocemo-li-zlatovranu-zajedno-spasiti-od-izumiranja-letak

Letak

Ovom prilikom zahvaljujemo svim sudionicima na njihovom dolasku i na aktivnom doprinosu na radionici.

Želite aktivno pridonijeti zaštiti zlatovrane, kritično ugrožene vrste?

KONTAKT
Javna ustanova Park prirode Vransko jezero
Kralja Petra Svačića 2, Biograd na Moru
Tel: 023 383 181
Email: strucna.sluzba@pp-vransko.jezero.hr

uspjesna-radionica-hocemo-li-zlatovranu-zajedno-spasiti-od-izumiranja-01 uspjesna-radionica-hocemo-li-zlatovranu-zajedno-spasiti-od-izumiranja-03 uspjesna-radionica-hocemo-li-zlatovranu-zajedno-spasiti-od-izumiranja-02 uspjesna-radionica-hocemo-li-zlatovranu-zajedno-spasiti-od-izumiranja-04