U Rimu o močvari i knezovima Vranskim

U Rimu o močvari i knezovima Vranskim

U Rimu se u petak, 21. listopada, održao znanstveni skup pod nazivom “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia), upriličen u konferencijskoj dvorani iznimno prestižnog, prelijepog muzejskog kompleksa San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu vječnoga grada. Skup na temu Vranskoga jezera i presudne uloge plemićke obitelji Borelli na isušivanje močvare i stvaranje plodnog Vranskog polja, razvoju zadarskog kraja ali i šire. Bio je to još jedan u nizu projekata proizašlih iz suradnje Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima i Javne ustanove PP Vransko jezero, a kojoj je za cilj promocija ekološke poljoprivrede i tradicijskih proizvoda lokalnog stanovništva. Ravnatelj Katičin je posebno istaknuo kako su nekad prioriteti bili prehrana ljudi i istrebljenje malarije, a danas smanjenje emisije CO2 u atmosferu zbog koje je neophodno restaurirati vlažna staništa i uspostaviti regenerativnu zelenu poljoprivredu.

U Rimu se u petak, 21. listopada, održao znanstveni skup pod nazivom “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia), upriličen u konferencijskoj dvorani iznimno prestižnog, prelijepog muzejskog kompleksa San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu vječnoga grada. Skup na temu Vranskoga jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o prosperitetu njegovog područja ali i šire, bio je još jedan u nizu vrijednih i zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je tijekom svog preko desetljetnog djelovanja uspjela talijanskoj i ostaloj publici predstaviti i približiti brojne i raznovrsne aspekte hrvatske baštine, tradicije i kulture, kako povijesne, tako i one suvremene. Brojnoj publici, članovima stranog diplomatskog zbora, predstavnicima Međunarodnih organizacija sa sjedištem u Rimu, Hrvatima koji žive u Italiji, prijateljima Hrvatske i predstavnicima medija, uvodno se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, koji je goste pozdravio u ime hrvatskog Veleposlanstva u Rimu.

Moderatorica skupa Luci Žuvela najavila je zatim predavanje Danijela Katičina, ravnatelja Parka prirode Vransko jezero. Ravnatelj Katičin je na iznimno nadahnut i stručan način iznio niz zanimljivih povijesnih podataka o području najvećeg jezera u Hrvatskoj koje se, široko prosječno 2 kilometra, proteže duzinom od 15, gotovo uz samu jadransku obalu. Publici je slikovitim pripovijedanjem dočaran značaj vranskog područja kroz davna carstva kojih je bio ugledan protagonist, u vremenima osmanskih osvajanja čemu i danas svjedoči Maškovića han, preko dekadencije do presudnog projekta Francesca Borellija koji je u 18. stoljeću prokopavanjem kanala Prosika postigao da od močvarnog i malaričnog područja, Vransko jezero postane izvorom blagostanja i ruralnog napretka za cijelu Sjevernu Dalmaciju. Katičin je zatim veliku važnost pridao današnjoj ulozi jezera i Parka prirode kao staništu brojnih, posebno ptičjih vrsta, te očuvanju njegove bogate bioraznolikosti i planovima restauracije dijela nekadašnjih vlažnih staništa.

Vesna Borelli je svojim izlaganjem o povijesti plemićke obitelji Borelli i pojedinačnim partikularnim doprinosima njezinih članova ekonomskom i društvenom razvoju područja, nakon stjecanja posjeda nad vranskim feudom u vrijeme Mletačke Republike, publici približila, ne samo ulogu svojih predaka, već i same dinamike toga vremena. Pojedinosti i anegdote o uspjesima ali i problemima, financijskim i životnim, učinile su izlaganje grofice Borelli bliskim i zanimljivim publici u prepunoj sali San Salvatore in Lauro. Nakon predavanja, relatorima i gostima je zahvalila predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim Ivana Milina. Uzvanicima je potom ponuđena degustacija izvornih proizvoda doniranih od vise OPG-a s vranskog i okolnih područje. Iznimno cijenjenim enogastronomskim predstavljanjem Vrane i Sjeverne Dalmacije okončao se ovaj vrijedan događaj, za čiji uspjeh su osim svih već spomenutih zaslužni i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Narodni muzej grada Zadra, Fondacija Pio Sodalizio dei Piceni i moliška Udruga Jedna Musika.

Izvor:
https://amtdesign.online/sito.amtdesign.online/blog/project/due-voci-una-storia-borelli/

u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-01 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-02 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-03 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-04 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-05 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-06 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-07 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-08 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-09 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-10 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-11 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-12 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-13 u-rimu-o-mocvari-i-knezovima-vranskim-14

Skip to content