Trening na temu održivog razvoja u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Trening na temu održivog razvoja u programima Erasmus+ i Europske snage solidarnosti

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero sudjelovala je na treningu za Održivi razvoj kroz E+ i ESS u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije od 12. – 15. listopada  u Sv. Martinu na Muri. Na treningu smo dobili odgovore na pitanja što možemo učiniti na razini programa, organizacija i pojedinaca kako bismo programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti učinili održivijima, te kroz primjere iz prakse osvijestili što je to održivi razvoj u praksi 21. stoljeća.

Zaštita okoliša i klime predstavlja jedan od glavnih prioriteta Europske unije, a programi Erasmus+ i Europske snage solidarnosti važni su instrumenti za izgradnju znanja, vještina i stavova o klimatskim promjenama i održivom razvoju. Prilikom pripreme i provedbe  projekata u novom programskom razdoblju svakako je važno uzeti u obzir  temu održivog razvoja i/ili uključiti održive i ekološki prihvatljive prakse.

Održivi razvoj kao koncept se razvio u 20 stoljeću. Danas se nalazimo u apsurdnoj situaciju da se radi o jednom od najspominjanijih pojmova, a da sve veći broj ljudi osjeća kako ne razumije što je to održivi razvoj. U grupi od dvadesetak sudionika treninga  ponovno smo promišljali održivi razvoj te kroz životne primjere i stvarne priče došli bliže razumijevanju  naše uloge u nalaženju rješenja i odgovore na izazove i krize neodrživosti.  Neke od tema bile su uloga proizvodnje i potrošnje hrane u klimatskim promjenama, koncept nulte stope otpada i je li realan te društvena i solidarna ekonomija kao jedno od rješenja za održivu budućnost.

trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-01 trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-02 trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-03 trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-04 trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-05 trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-06 trening-na-temu-odrzivog-razvoja-u-programima-erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-07