Tko maslinu reže može pogriješiti, ali najviše griješi onaj tko maslinu ne reže

Tko maslinu reže može pogriješiti, ali najviše griješi onaj tko maslinu ne reže

Na radionicu rezidbe maslina i ekološki prihvatljivog upravljanja gnojidbom, održanu 13.03.2022. u Parku prirode Vransko jezero, odazvao se velik broj maslinara koji su ovom prilikom obnovili znanje o rezidbi maslina, ali i naučili kako pravilno pristupiti rezidbi, izbjeći najčešće pogreške te planirati zahvate u narednim godinama. Naglasak je stavljen i na važnost očuvanja mikrobiološke aktivnosti tla, uz organsku gnojidbu, primjenu mikoriza i aktivatora tla čime se osnažuju biljke i smanjuje potreba za korištenjem zaštitnih sredstava.

Radionicu je izvrsno vodio agronom Šime Marcelić sa zadarskog Sveučilišta te je kao prezentacijsko stablo odabrana maslina sorte plavica na kojoj je bilo potrebno napraviti jače rezove i pažljivo planirati budući razvoj krošnje i rezidbu u narednim godinama kako bi se postigao optimalan uzgojni oblik i stabilni prinosi. Maslinari su bili aktivno uključeni u rezidbu kako bi kroz zajedničko donošenje odluka o rezovima što bolje savladali osnovne principe rezidbe i formiranja krošnje za ostvarivanje punog rodnog potencijala stabla. Prezentirana je i rezidba mladih precijepljenih stabala maslina na kojima je bilo potrebno preoblikovati budući razvoj krošnje zbog početnog preniskog razvoja glavnih grana.

Zahvaljujemo još jednom dr.sc. Šimi Marceliću, g. Anti Vulinu i g. Borisu Bašiću iz Pakoštana na pomoći u organizaciji, kao i svim maslinarima na velikom odazivu i aktivnom sudjelovanju te se veselimo budućim edukacijama, jer tko maslinu reže može pogriješiti, ali najviše griješi onaj tko maslinu ne reže.

tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-02 tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-03 tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-04 tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-05 tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-06 tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-07 tko-maslinu-reze-moze-pogrijesiti-ali-najvise-grijesi-onaj-tko-maslinu-ne-reze-08

Skip to content