Svjetski dan zaštite okoliša – budimo generacija obnove ekosustava

Svjetski dan zaštite okoliša – budimo generacija obnove ekosustava

Svake godine 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša. Datum obilježavanja je godišnjica održavanja Konferencije o okolišu UN-a. Ovogodišnja tema želi skrenuti pozornost na različita staništa koja se uništavaju diljem planete. Svake 3 sekunde u svijetu nestane šuma veličine nogometnog igrališta, a u posljednjih sto godina izgubili smo polovinu močvarnih staništa. Nestalo je i više od 50% koraljnih grebena, a očekuje se da će ih zbog globalnog zatopljenja nestati preko 90% do 2050. godine.

Obilježavanjem Svjetskog dana zaštite okoliša 2021. godine započinje desetljeće UN-a. U fokusu će biti obnova ekosustava, odnosno globalna misija da se ožive milijuni hektara, od šuma do poljoprivrednih površina, kao i vrhova planina do najdubljih dijelova mora. Obnova ekosustava označava sprečavanje, usporavanje i poništavanje štete koja nastaje prilikom iskorištavanja prirodnih resursa te ponovno uspostavljanje ravnoteže. Jedino uz zdrave ekosustave možemo poboljšati kvalitetu ljudskog života, suprotstaviti se klimatskim promjenama i zaustaviti kolaps biološke raznolikosti.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša stoga je ukazivanje na snagu pojedinca u kreiranju održive budućnosti. Krenimo s održivim korištenjem Zemljinih resursa, smanjimo potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, okrenimo se zelenim i za sve sastavnice biološke raznolikosti sigurnim izvorima energije, prirodnim materijalima i uklopimo brigu za zdrav i očuvan okoliš u našu svakodnevicu.

Zajedno možemo biti generacija obnove!

 

Program na Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša pozivamo vas da provedete nadolazeći vikend u Parku prirode Vransko jezero. Organiziran je bogati program: vožnja vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu te poučna šetnja i obnova suhozida u lučici Prosika.

1. Info centar Crkvine u ornitološkom rezervatu – promatranje ptica uz vožnju vlakićem

Na dan proslave, u subotu 05. lipnja s početkom u 10:00 h, Park prirode Vransko jezero organizira promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi „Ptice Vranskog jezera“ i vožnju vlakićem od Maškovića Hana do info centra Crkvine. Vlak kreće u 9:30 ispred Maškovića Hana. Povratak za Maškovića han predviđen je u 11:30.

Maškovića Han

Edukativno vodstvo i promatranje ptica na poučnoj stazi

Info centar Crkvine

9:30
(polazak prema Crkvinama)

10:00 – 11:15

11:30
(povratak prema Hanu)


2. Info centar Prosika – poučna šetnja „
Jezero na dlanu“ i radionica obnove suhozida

Prepustite se čarima močvare na info centru Prosika. Budite u korak s prirodom i aktivno se odmorite.

Jezero na dlanu interaktivna je šetnja koja započinje u prekrasnoj Lučici Prosika, na samoj obali jezera u hladu brijesta i konopljike.  Na kanalu koji spaja jezero i more,  voditelj šetnje ispričati će vam neke još neispričane priče o ribama putnicama, kamenim vršama i nekadašnjem najvećem masliniku istočne jadranske obale. Uključiti se možete i u radionicu obnove suhozida, a više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici: http://www.pp-vransko-jezero.hr/hr/dan-zastite-okolisa-uz-radionicu-obnove-suhozida-na-prosici/

Edukativno vodstvo na info centru Prosika

15:00 – 16:00

16:30 – 17:30

Na dan proslave Svjetskog dana zaštite okoliša Park je osigurao promotivnu cijenu navedenih programa i usluga – 50 kn za odrasle, 40 kn za djecu 7 do 18 godina, 10 kn za djecu od 3 do 6 godina, djeca ispod 3 godine ne plaćaju, a uključuje vožnju vlakom od Maškovića Hana do info centra Crkvine i natrag, promatranje ptica uz stručno vodstvo na drvenoj poučnoj stazi i poučnu šetnju u lučici Prosika prema priloženim rasporedima te osnovnu ulaznicu na sva tri info centra (Crkvine, Prosika i Kamenjak).

Hotel i restoran Maškovića Han  povodom svjetskog dana biološke raznolikosti nudi 15% popusta na jela iz svoje a la carte ponude https://www.maskovicahan.hr/hr/restoran/ponuda. Za realizaciju popusta potrebno je napraviti rezervaciju stola na broj 099 449 6430 ili maila info@maskovicahan.hr najkasnije do petka 4. lipnja 2021. do 14:00h.

Napomena: prijevoz između lokaliteta Crkvine, Prosika i Kamenjak posjetitelji moraju sami osigurati (oko 20 min vožnje).

Sudjelovanje u vožnji vlakom iz Maškovića Hana i na edukativnom vodstvima na drvenoj poučnoj stazi na Crkvinama i na info centru Prosika moguće je isključivo uz prethodnu najavu, najkasnije do 4. lipnja u 14:00 sati na e-mail adresu: info@pp-vransko-jezero.hr ili na broj telefona 097/602 5419.  Broj sudionika je ograničen na 25.

Skip to content