Svjetski dan rendžera

Svjetski dan rendžera

Na današnji dan prisjećamo se poginulih i odajemo počast profesionalnim čuvarima prirode širom svijeta. Svjetski dan rendžera obilježava se svake godine 31. srpnja, kao dan odavanja počasti onima koji su pali u vršenju dužnosti štiteći svjetsku prirodnu i kulturnu baštinu, i dan prepoznavanja i proslave muškaraca i žena koji su posvetili svoj život očuvanju svjetskih prirodnih i kulturnih resursa, a ovogodišnja tema je „Sigurnost i dobrobit“.

U razdoblju od 11 mjeseci od Svjetskog dana rendžera 2020., 120 rendžera izgubilo je živote na dužnosti diljem svijeta. Nažalost, ubojstva (koja čine 44 % smrtnih slučajeva) i dalje su vodeći uzrok smrtnih slučajeva za rendžere.

„Ovo je bila posebno rizična godina za rendžere koji imaju nezavidan zadatak morati se suočiti s dvostrukom globalnom krizom gubitka biološke raznolikosti i klimatskih promjena, što predstavlja trenutne i buduće prijetnje ljudima, okolišu i globalnoj baštini,“ kaže Chris Galliers Predsjednik Međunarodne federacije rendžera. „Kao da to nije dovoljno, morali su raditi i usred globalne pandemije koja je rezultirala povećanim zdravstvenim rizicima, a također ugrozila sigurnost njihovog posla. Zahvaljujemo rendžerima koji su prošli, čiji ćemo živote pamtiti i slaviti, kao i sadašnjim rendžerima čija istinska vrijednost kao planetarnih zdravstvenih radnika mora biti u potpunosti prepoznata.“

„ Svijet se danas suočava sa novim izazovima koji mijenjaju čovjekov odnos prema prirodi i sve više  je vanjskih nepovoljnih utjecaja na koje društvo danas mora naći brze odgovore. U tome sigurno važnu ulogu više nego ikad imaju i rendžeri, čuvari prirode. ” Branko Štivić, predsjednik udruge Hrvatski Rendžer.

Unatoč svojoj ključnoj ulozi u zaštiti mjesta prirodne i kulturne baštine i ljudi koji se na njih oslanjaju širom svijeta, rendžeri i dalje rade u uvjetima punim izazova i nedostaju im kritični resursi i podrška. Prema izvješću Life on the Frontline iz 2019. na koje se odazvalo više od 7000 rendžera koji rade u 28 zemalja, više od 50% svjetskih rendžera nema pristup čistoj vodi za piće, više od 50% nema pristup liječenju kada i tamo gdje je potrebno. Zarazne bolesti poput malarije i dalje predstavljaju ozbiljnu prijetnju rendžerima na terenu.

Druga globalna studija objavljena 2021. godine također pokazuje da je COVID-19 imao razoran utjecaj na rendžere, pri čemu je svaki četvrti rendžer izgubio posao. Fizička i mentalna sigurnost i sveukupna dobrobit svih rendžera od vitalnog su značaja za zaštitu svjetske prirodne i kulturne baštine. Predani muškarci i žene u profesiji čuvara prirode trebali bi imati pristup osnovnim odgovarajućoj hrani, pristupu zalihama prve pomoći i medicinskim resursima, pristupu bitnim komunikacijskim uređajima i odgovarajućoj zaštitnoj odjeći i alatima koji su potrebni za učinkovito obavljanje njihovog kritičnog posla, gdje god se nalazili.

„Rendžeri su planetarni zdravstveni radnici koji nastoje očuvati i zaštititi svjetske resurse, staništa, divlje životinje i zajednice; zasigurno su osnovne potrepštine i osnovni svakodnevni zahtjevi koji se očekuju u bilo kojoj drugoj profesiji najmanje je što zaslužuju ”, kaže Linda Nunn, potpredsjednica Međunarodne federacije rendžera.

Kolegama čuvarima prirode čestitamo njihov dan!

https://www.europeanrangers.org/projects/world-ranger-day/
https://www.internationalrangers.org/events/

Skip to content