Svjetski dan ptica selica 09.-10.05.

Svjetski dan ptica selica 09.-10.05.

Drugog vikenda u svibnju, još od 2006. godine obilježava se Svjetski dan ptica selica (World Migratory Bird Day). Ovaj se dan obilježava u svrhu podizanja svijesti šire javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje ovog dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica održivi su izvori energije, prilikom čijeg planiranja, osim smanjenja emisija ugljika, treba uzeti u obzir i utjecaj na bioraznolikost, a posebice na ptice u migraciji. Svake godine ptice u migraciji suočavaju se sa sve više prepreka: stradavanja prilikom sudara s električnim vodovima, gubitka staništa u korist izgradnje solarnih elektrana, hidroelektrana, vjetroelektrana, i sl. Iako održivi izvori energije imaju pozitivan utjecaj na ptice selice, ublažavajući klimatske promjene i njihove utjecaje, u slučajevima kad se projekti izvode uz nedovoljno planiranje, neadekvatan dizajn i bez procjene rizika, mogu predstavljati velike prijetnje pticama u migraciji.

U trenutnoj situaciji sve većih zahtjeva za energijom, pa tako i održivom, metode koje nisu u sukobu s divljim vrstama, su ključni korak zaštite života na zemlji. Zaštita ptica selica trebala bi biti uzeta u obzir u svim fazama energetskog razvoja te na svim razinama – lokalnoj, državnoj i međunarodnoj. U tom smislu, usklađenost aktivnosti Vlada, zaštitara prirode, znanstvenika i energetskih stručnjaka, ali i šire javnosti, je nužna. Na taj način prednosti održivih izvora energije ostvarile bi se bez negativnog utjecaja na ptice selice i njihova staništa.

U Parku prirode Vransko jezero, povodom Svjetskog dana ptica selica, 9. svibnja, u subotu, bit će održan edukativni program o važnosti ptica selica i Vranskog jezera kao staništa na njihovom selidbenom putu. Aktivnost je organizirana u suradnji s Osnovnom školom iz Pakoštana, a osim učenika koji će sudjelovati u programu pozvana je i sva zainteresirana javnost. Sastajemo se ispred škole u Pakoštanima u 9:30! Ukoliko želite sudjelovati javite se na broj telefona: 091/2323 100 (Maja).

Skip to content