Ružičasti plamenci na Ninskoj solani

Ružičasti plamenci na Ninskoj solani

Ljubiteljima ptica javljamo da su na poljima Ninske solane viđeni plamenci, ptice koje u Hrvatskoj rijetko borave. Pojavljuju se povremeno i u manjem broju duž naše obale. Od ukupno 8 jedinki koje ovih dana borave na području solane, samo je jedna u ruhu odrasle ptice, čemu svjedoči ružičasto-bijelo perje koje se kod plamenaca javlja u starijoj dobi. Ostale jedinke su mlađe i sivo-smeđeg obojenja.

Plamenci spolno sazrijevaju između 4. i 6. godine starosti. U Europi se gnijezde u malobrojnim, ali velikim kolonijama na niskim otocima, plitkim i muljevitim obalama i uvalama, slanim lagunama ili jezerima. Nama najbliže gnjezdilište plamenaca se nalazi na obali Italije. Autor fotografija pretpostavlja da ptice koje imamo priliku vidjeti potječu upravo od tamo.

U novije vrijeme ovi se plamenci vode pod latinskim imenom Phoenicopterus roseus (ružičasti plamenci), dok su se nekada navodili kao europska rasa vrste P. ruber, plamenaca intenzivnijeg ružičasto-crvenog obojenja. Plamenci se, osim račićima, hrane i algama, biljnim materijalom, sitnim beskralješnjacima koje skupljaju u mulju i filtriraju kroz resice kljuna, ali i mekušcima te manjim ribama. Ružičasti plamenci rasprostranjeni su na području zapadne Afrike, preko Mediterana pa sve do jugozapadne i južne Azije te subsaharske Afrike.

Sve zainteresirane promatrače pozivamo da uživaju u rijetkom prizoru te ih molimo da ptice ne uznemiruju i ne prilaze im, već da ih promatraju sa sigurne udaljenosti na kojoj se ujedno nalazi i promatračnica za ptice. Ptice možete detaljno promotriti pomoću dvogleda ili durbina, odnosno fotoaparata s odgovarajućim teleobjektivom.

ruzicasti-plamenci-na-ninskoj-solani-01 ruzicasti-plamenci-na-ninskoj-solani-02 ruzicasti-plamenci-na-ninskoj-solani-03 ruzicasti-plamenci-na-ninskoj-solani-04 ruzicasti-plamenci-na-ninskoj-solani-05

Fotografije: Ivica Lolić, Ornitološko društvo “Brgljez kamenjar”