Restauracija u fokusu Svjetskog dana močvarnih staništa

Restauracija u fokusu Svjetskog dana močvarnih staništa

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana vlažnih staništa, 02. veljače naglasak stavlja na restauraciju ovih vrijednih i ugroženih područja. Važnost vlažnih staništa za čovjeka, ali i druge organizme očituje se u njihovoj sposobnosti da ublažavaju posljedice klimatskih promjena jer imaju sposobnost upijanja viška vode uslijed poplava, dok u sušnim periodima nakupljenu vodu otpuštaju u okoliš. Vlažna staništa su izvori pitke vode te područja na kojima organizmi pronalaze hranu, mjesta za odmor, razmnožavanje, a u slučaju čovjeka i rekreaciju.

Nevjerojatna i zabrinjavajuća činjenica je da ovi tipovi staništa nestaju i tri puta brže nego li šumska. Isušivanjem, zatrpavanjem i zagađivanjem, vlažna staništa se degradiraju ili u potpunosti uništavaju te se kao takva koriste za gradnju ili prenamjenu u poljoprivredne površine. Upravo zbog toga, cilj ovogodišnjeg obilježavanja je poticanje na restauraciju vlažnih staništa, kako bi se obnovile njihove funkcije te kako bi se očuvala u povoljnom stanju.

Nakon pauze posljednjih nekoliko godina, ove godine nastavljamo s posjećivanjem lokalnih škola te održavanjem edukativnih aktivnosti kao što su Maskenbal ptica i Močvara u malom za učenike osnovnoškolskog uzrasta te suradnju sa srednjoškolcima Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zadar, koji će svojim kreativnim radom predstaviti izazove i ugroze s kojima se zaštita vlažnih staništa susreće, ali i vodene organizme koji ovise o čistim i očuvanim vodenim ekosustavima.

WetlandsInfographic_CarbonSinks_CR
default 231 default

Skip to content