Radionica – Kako zlatovranu zajedno možemo spasiti od izumiranja?

Radionica – Kako zlatovranu zajedno možemo spasiti od izumiranja?

Ovom prilikom Park prirode Vransko jezero poziva sve zainteresirane na radionicu koja govori o kritično ugroženoj vrsti ptice – zlatovrani te kako je njena ugroženost povezana s poljoprivredom, turizmom i Ravnim kotarima.
Radionica koja će se održati u petak, 31. siječnja u 10 sati u vijećnici Općine Pakoštane dio je projekta Javne ustanove Park prirode Vransko jezero „Zajedno za zlatovranu“ odabranog za financiranje u sklopu programa “Zeleni pojas“ u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.. Trajanje projekta je od rujna 2019. do lipnja 2020.

Park prirode Vransko jezero i neposredna okolica, jedno je od rijetkih preostalih područja za moguće gniježđenje zlatovrane. Jedna od mjera, uz postavljanje kućica za gniježđenjem zlatovrana, koju je već danas moguće provesti je upravo sadnja topola koje imaju dvojaku ulogu – poljoprivrednicima služe kao vjetrozaštitni pojasevi u svrhu smanjenja erozije tla vjetrom, a zlatovranama osiguravaju dom za gniježđenje.

Kroz volontersku akciju sadnje topola i radionice s ključnim dionicima, u veljači planiramo zajedno poduzeti aktivne mjere za zaštitu zlatovrane i time osigurati dugoročan opstanak njene populacije u Parku prirode i okolici.

Na radionici će djelatnice Zavoda za ornitologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr. sc. Vesna Tutiš i dr. sc. Sanja Barišić prezentirat Stručnu podloga za prijedlog Plana upravljanja zlatovranom s akcijskim planom izrađenu 2019. godine.

radionica-kako-zlatovranu-zajedno-mozemo-spasiti-od-izumiranja-plakat

Plakat

Plan rada:
10:00 – Uvodna riječ (Norma Fressel, Danijel Katičin)
10:30 – Mjere i aktivnosti Akcijskog plana za Zlatovranu (Vesna Tutiš, Sanja Barišić)
11:00 – Sadnja topola na području Jasena i Ornitološkog rezervata – izazovi i prilike (Sanja Barišić, Norma Fressel)
11:30 – Rasprava i zaključak
12:30 – Kava i domjenak

radionica-kako-zlatovranu-zajedno-mozemo-spasiti-od-izumiranja-01 radionica-kako-zlatovranu-zajedno-mozemo-spasiti-od-izumiranja-02 radionica-kako-zlatovranu-zajedno-mozemo-spasiti-od-izumiranja-03