Radionica i predavanja povodom Svjetskog dana voda

Radionica i predavanja povodom Svjetskog dana voda

Ovogodišnji Svjetski dan voda (22.03.) obilježili smo interaktivnom radionicom „Močvara u kapljici vode“, na kojoj su učenici 5. razreda OŠ Biograd na Moru mikroskopom i lupom promatrali organizme koji žive u Vranskom jezeru.

Pod mikroskopom su promatrali alge koje su se kretale po predmetnom stakalcu. Riječ je o dijatomejama – algama s ljušturicom sačinjenom od kremena, koje u prirodi žive kao obraštaj na čvrstoj podlozi, primjerice kamenju koje se nalazi na dnu jezera. U našem uzorku dijatomeje su bile pretežno štapičastih, ovalnih i romboidalnih oblika. Osim algi, učenici su imali priliku pod lupom promatrati i zooplankton – životinjice kao što su vodenbuhe i ciklopi. Zooplanktoni su sićušne životinje koje čine važan dio hranidbenog lanca – hrane se algama i izvor su hrane za veće životinje, kao što su ribe.

Učenici su kao uvod u temu poslušali i predavanje o važnosti očuvanja slatkih voda, prijetnjama te postupcima koje svatko od nas može uvesti u svakodnevicu kako bi smanjio potrošnju i zagađenje vode, a pogledali su i video isječke o ostalim sićušnim organizmima koji se mogu pronaći u vodi. Radionica je održana u zgradi Turističko – informativnog centra u Biogradu na Moru.

Kao nastavak aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, u srijedu, 29.03.2023. u zgradi Centra za održivi i aktivni turizam BioSfera, na adresi: Trg kralja Tomislava 1, Biograd na Moru, s početkom u 8:00 sati, održati će se predavanja na sljedeće teme:

                Što močvara besplatno daje čovjeku?

                Kako jednu močvaru vratiti pticama?     

                (NE)kvaliteta vode

Predavanja su otvorena za javnost, stoga vas pozivamo da nam se pridružite!

Broja sudionika predavanja je ograničen, a prijaviti se možete na sljedeću e-mail adresu: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr

Skip to content