Radionica “Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti”, 08.04.2017. od 10 h

Radionica “Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti”, 08.04.2017. od 10 h

U Parku prirode Vransko jezero, osim starih, većinom zapuštenih modravskih maslinika, nalaze se i brojni itekako njegovani rodni maslinici. Ovo zaštićeno područje prirode nudi sve predispozicije za razvoj ekološkog maslinarstva, samim time i kvalitetnije uključivanje lokalnog stanovništva u turističku i gastronomsku ponudu područja.

Nakon velikog interesa za prošlogodišnjom radionicom obnove starih i zapuštenih modravskih maslinika, Park prirode Vransko jezero 8. travnja 2017. organizira radionicu “Ekološki maslinici, čuvari bioraznolikosti”.

Kako na ekološki prihvatljiv način zaštititi masline od najčešćih bolesti i štetnika? Kada i kako pravilno orezati maslinu i što učiniti s granama i zelenom masom preostalom nakon rezidbe? Kako proizvesti kompost u vlastitom masliniku i pravilno prihraniti maslinu u uvjetima ekološke proizvodnje te kako povećati biološku raznolikost u masliniku? Odgovore na ova i brojna druga pitanja, sudionicima radionice dat će cijenjeni zadarski agronom i maslinar mr. sc. Marijan Tomac, uz praktičnu demonstraciju rezidbe, usitnjavanja biljnih ostataka nakon rezidbe te formiranja kompostne hrpe u masliniku.

Kako bi se lokalnim maslinarima omogućilo kvalitetno zbrinjavanje ostataka grana i lisne mase nakon rezidbe, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero nabavila je stroj za usitnjavanje biljnih ostataka (malčer) pomoću kojeg se drvena i lisna masa vrlo jednostavno usitnjava i priređuje za kompostiranje u samom masliniku, a čiji rad će biti prezentiran na radionici. Spaljivanjem grana i lišća gubi se potencijalna organska masa, uništavaju se organizmi površinskog sloja tla i zagađuje okoliš dimom i pepelom, uz potencijalno ugrožavanje ljudskih života, imovine te okoliša u slučaju požara.

Gnojidbom organskim gnojivima, primjerice kompostom, zrelim stajskim gnojem, zelenom gnojidbom ili primjenom komercijalnih organskih gnojiva certificiranih za ekološki uzgoj, maslinama se osiguravaju hraniva potrebna za pravilan rast i razvoje te stabilne i kvalitetne prinose, uz održavanje povoljne i stabilne strukture tla i poticanje mikrobiološke aktivnosti tla.
U ekološkoj proizvodnji naglasak je na preventivnim mjerama, odnosno mjerama koje sprječavaju ili smanjuju napad bolesti i štetnika, dok se kurativne mjere koriste kao nadopuna preventivnim te uključuju većinom prirodna i po okoliš povoljna zaštitna sredstva. Cilj je uspostavljanje ekološke ravnoteže u masliniku, kada izostaje i potreba za bilo kakvima prskanjem. Ekološki maslinici odlikuju se raznolikošću biljnih i životinjskih vrsta, baš kao tradicionalni maslinici nekoć, a osobito važno je sačuvati rubna staništa poput suhozida, živica, grmlja te travnih traka. Korisne biljke i životinje, osim što održavaju ekološku ravnotežu maslinika, osiguravaju i biološku zaštitu maslina od bolesti i štetnika.

Prijave za sudjelovanje obavezno izvršiti do 6.4.2017. na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili na 023/383-181, zbog ograničenog broja sudionika.
Radionica će se održati u masliniku u Vrani, u Parku prirode Vransko jezero, 8. travnja 2017. od 10 – 13 sati. Okupljanje je kod crkve sv. Nediljice u Vrani u 9:30 h.

Radionica je besplatna, potrebno je ponijeti samo vlastiti alat (škare za rezidbu i pilu) te radne rukavice!

Pozivnica