Ptice Vranskog jezera zavladale školskim hodnicima

Ptice Vranskog jezera zavladale školskim hodnicima

Ćubasti gnjurac, mali vranac, čaplja danguba, brkata sjenica, samo su neke od različitih vrsta ptica koje su zadnjih tjedan dana „šetale“ hodnicima osnovnih i područnih škola u Vrani, Pakoštanima, Sv. Filip i Jakovu, Tisnom, Tkonu i na Vrgadi.

Povod da se ptice privremeno presele na školske hodnike je „Maskenbal ptica“, likovno-edukativna radionica u organizaciji Javne ustanove Park prirode Vransko jezero. Preko 100 učenika osnovnih i područnih škola iz okolice Parka prirode Vransko jezero se ove godine uključilo u, sada već tradicionalnu, 5. po redu manifestaciju kojom se obilježava Svjetski dan močvarnih staništa.

Ovaj važan datum u zaštiti prirode se obilježava svake godine 2. veljače čime se podsjeća na datum potpisivanja međunarodnog sporazuma o zaštiti močvarnih staništa. Od 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi na popisu svjetski važnih močvara. Ovogodišnja tema Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.

Ovogodišnji „Maskenbal ptica“ stoga je i posvećen važnosti uloge močvara u borbi protiv prirodnih katastrofa. Učenici su na nastavi, uz pomoć edukativnog materijala i svojih učiteljica, izradili maske ptica s Vranskog jezera pritom učeći o bogatstvu vrsta, a zamaskirani u svoju najdražu vrstu ptice dočekali su edukatoricu Parka koja im je održala interaktivno predavanje o pticama i važnosti močvarnih staništa. Najbolju masku je bilo teško odabrati pa su svi učenici nagrađeni edukativnim brošurama Parka prirode i plakatima „Ptice Vranskog jezera“ koji će krasiti njihove učionice.

ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-01 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-02 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-03 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-04 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-05 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-06 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-07 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-08 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-09 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-10 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-11 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-12 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-13 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-14 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-15 ptice-vranskog-jezera-zavladale-skolskim-hodnicima-16