Proslavite s nama 20. rođendan Parka, Europski dan promatranja ptica i Svjetski dan ptica selica!

Proslavite s nama 20. rođendan Parka, Europski dan promatranja ptica i Svjetski dan ptica selica!

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero će kroz mjesec listopad organizirati niz aktivnosti za posjetitelje i  za lokalne osnovne škole kako bi proslavila jubilarni 20. rođendan Parka (4. listopada), a ujedno i obilježila Europski dan promatranja ptica (5. i 6. listopada) te Svjetski dan ptica selica (12. listopada).

Tim povodom, u nedjelju, 6. listopada, svim posjetiteljima biti će omogućen besplatan ulaz u Park te besplatno korištenje adrenalinskog parka od 14:00 – 18:00 sati. U jutarnjem i popodnevnom terminu biti će organiziran obilazak drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu uz stručno vodstvo i promatranje ptica dalekozorima i durbinom. Na taj način posjetitelji će imati priliku upoznati prirodne vrijednosti parka, a oni avanturističkog duha mogu okušati svoju spretnost na elementima adrenalinskog parka koji se nalazi nadomak info centra Crkvine u šumi pinija.

Istoga dana, 6. listopada, Javna ustanova obilježit će dan Parka zajedno s BBK Pakoštane koji organizira 5. rođendansku biciklijadu tako da će  svi sudionici posjetiti i Ornitološki rezervat te će se imati priliku priključiti promatranju ptica, a za one spremne za još malo avanture bit će otvoren adrenalinski park.

Na info centru Crkvine u Ornitološkom rezervatu posjetitelji mogu unajmiti dalekozor i električne bicikle, a od ostalih lokacija u Parku nezaobilazni su vidikovac Kamenjak odakle se pruža najljepši pogled na cijelo jezero, more, bogati arhipelag i lučica Prosika gdje se može aktivno provesti vikend u Parku te unajmiti kajak i bicikl.

Od aktivnosti koje će Javna ustanova provoditi kroz listopad u suradnji s lokalnim školama je izrada kućica za ptice, a za niže razrede osnovnih škola održat će se mala škola prstenovanja te promatranje ptica na drvenoj poučnoj stazi.

Također, povodom dana Parka, u sklopu EuroNatur projekta i u suradnji s udrugom Biom, za četvrte razrede lokalnih osnovnih škola, održat će se edukacija o travnjacima na području poplavnih livada u Ornitološkom rezervatu.

Na sam dan Parka, 4. listopada, svi djelatnici Parka prirode provest će aktivno i bojat će drvenu poučnu stazu u Ornitološkom rezervatu.

Obilazak drvene poučne staze uz stručno vodstvo započet će kod info centra Crkvine, u nedjelju 06. listopada u dva termina, prvi s početkom u 10:00, a drugi s početkom u 16:00 sati. Trajanje programa je od 45 minuta do 1 sat. Zbog ograničenog broja sudionika molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde najkasnije do petka, 04. listopada do 12:00 sati na e-mail: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili broj telefona 023/383 181.

proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-01 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-02 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-03 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-04 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-05 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-06 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-07 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-08 proslavite-s-nama-20-rodendan-parka-europski-dan-promatranja-ptica-i-svjetski-dan-ptica-selica-09