Potražite novu slikovnicu o Vranskom jezeru “Tajna jednog jezera”

Potražite novu slikovnicu o Vranskom jezeru “Tajna jednog jezera”

Slikovnica “Tajna jednog jezera” predstavljena je javnosti u četvrtak, 24. svibnja 2018. godine u Zadru, u holu Osnovne škole Bartul Kašić. Okupljenima su se u dirljivom govoru obratili učitelji i nositelji projekta – Dinko Marin, Ignis Lemezina i Mejra Uglešić, kao i predstavnica Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru, Bernarda Palić, zatim ravnatelj Javne ustanove Parka prirode Vransko jezero, Danijel Katičin te predstavnik nakladnika “Školska knjiga”, Vinko Filipović.

Autori ilustracija i literarnog djela, prema kojima je nastala ova hvale vrijedna slikovnica, su učenici četvrtih razreda OŠ Bartul Kašić. Slikovnica je rezultat dvogodišnjeg projekta kojega su, pod vodstvom svojih mentora, proveli učenici škole, u sklopu programa Škola prijatelj Parka prirode Vransko jezero. Program Škola prijatelj ima za cilj ostvarenje suradnje Parka prirode s osnovnim, srednjim i visokim školama u vidu izrade likovnih i literarnih radova, završnih radova, organizacije izložbi, terenske nastave te predavanja i radionica na temu zaštite prirode.

Od početka projekta pa do danas, djelatnici Javne ustanove su učenicima škole Bartul Kašić omogućili obilazak Parka uz stručno vodstvo, sudjelovanje na prstenovačkom kampu te održali predavanje i radionicu na temu izrade hranilica za ptice. Inspiraciju za nastanak radova učenici su tako imali priliku pronaći u raznolikom prirodnom bogatstvu Parka koje su doživjeli iz neposredne blizine.

Likovni radovi učenica i učenika 4. b i 4. d razreda su bili privremeno izloženi i u foajeu Gradske knjižnice Zadar, dok su od trenutka tiskanja trajno objedinjeni u spomenutoj slikovnici. Za nastanak literarnog uratka čiji stihovi prate svaku ilustraciju zaslužan je mladi zadarski tekstopisac, učenik 4. b razreda. Tekst slikovnice uglazbili su direktor Turističke zajednice grada Zadra, Ante Rados te profesor glazbene kulture OŠ Bartul Kašić, Tomislav Pehar.

Pjesma o Vranskom jezeru je izvedena na promociji same slikovnice, a osim nje djeca su izvela i nekoliko drugih točaka u kojima su brojnoj publici prezentirala zavidno umijeće sviranja instrumenata te spretnost i uvježbanost u izvođenju ostalih glazbeno – scenskih nastupa.

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero se ovim putem želi zahvaliti svim učenicima na uloženom trudu, radu i kreativnosti koju su pokazali u stvaranju ovog likovnog, literarnog i glazbenog djela, njihovim roditeljima i vrijednim mentorima na gotovo opipljivom entuzijazmu i želji da se najmlađima kroz zabavu prenese poruka o važnosti očuvanja i zaštite živog svijeta koji se nalazi oko nas. Pozivamo sve zainteresirane da tajne najvećeg prirodnog jezera u Hrvatskoj potraže među koricama ove uistinu posebne slikovnice!

potrazite-novu-slikovnicu-o-vranskom-jezeru-tajna-jednog-jezera-01 potrazite-novu-slikovnicu-o-vranskom-jezeru-tajna-jednog-jezera-02 potrazite-novu-slikovnicu-o-vranskom-jezeru-tajna-jednog-jezera-03