Posjetitelj iz susjedstva

Posjetitelj iz susjedstva

Za vrijeme smjene jednog od prstenovača na ovogodišnjem prstenovačkom kampu na Vranskom jezeru, ujedno i organizatora samog kampa, Ivice Lolića iz Ornitološkog društva “Brgljez kamenjar”, po plićacima jezera gacala je i jedinka male bijele čaplje (Egretta garzetta) sa žutim markerom što je upućivalo na to da se radi o otprije prstenovanoj ptici.

Zavod za ornitologiju je prema informaciji o očitanom žutom markeru “C01″ ustvrdio da je mala bijela čaplja s fotografije prstenovana 01. lipnja 2015. godine na 410 km zračne linije udaljenom Palićkom jezeru u Vojvodini. Prsten ima oznaku 4Y 02969 i potječe iz Beogradske prstenovačke centrale. Prethodni nalaz ove ptice bio je 15. rujna 2015. godine u Szegedu u Mađarskoj, dok je Lolićeva fotografija na Vranskom jezeru nastala 17. kolovoza 2017.

Male bijele čaplje prisutne su na Vranskom jezeru tijekom cijele godine i to duž cijelog jezera. Redovito se hrane u plićacima ispred drvene poučne staze gdje je fotografija i nastala. Veoma su društvene i obično tihe. Ove godine u srpnju zabilježeno je preko 100 jedinki koje noće u velikom tršćaku.

Autor fotografije ističe kako fotografirana ptica nije spolno zrela i da se radi o ptici u disperziji. Male bijele čaplje općenito se gnijezde kolonijalno (i u pojedinačnim gnijezdima), u močvarama i na deltama rijeka. Na Vranskom jezeru, međutim, njihovo gniježđenje nije zabilježeno od 2002. godine.

Broj jedinki ove vrste na području jezera zimi varira i ovisi o razini vodostaja. Obično se radi o 30 – 50 jedinki. Za vrijeme visokih voda, zbog neodgovarajućih privremenih uvjeta staništa, broj se može znatno smanjiti. Tada se ptice odlaze hraniti na šira i povoljnija području Ravnih Kotara te na morsku obalu, dok se na noćenje vraćaju u veliki tršćak Ornitološkog rezervata.

posjetitelj-iz-susjedstva-02