Ornitodruženje na Vranskom jezeru

Ornitodruženje na Vranskom jezeru

Vrsni hrvatski ornitolozi, predstavnici Zavoda za zaštitu prirode i okoliša pri Ministarstvu okoliša i energetike, Veterinarskog instituta, udruga, društava i Javnih ustanova, među kojima su bili i djelatnici Parka prirode Vransko jezero, zatim polaznici Treninga prepoznavanja ptica, turistički djelatnici, studenti, volonteri i brojni drugi zaljubljenici u ptice i prirodu, protekla tri dana, od petka, 22. studenog do nedjelje, 24. studenog, okupili su se na 5. po redu Ornitodruženju.

Ornitodruženje je održano u hotelu Ilirija, u Biogradu na Moru gdje se okupilo pedesetak sudionika. Koordinaciju druženja naizmjenično provode Udruga BIOM, koja je zaslužna za uspješnu provedbu ovogodišnjeg događaja te Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode (HDZPP). Biograd na Moru odabran je kao mjesto okupljanja zbog blizine Parka prirode Vransko jezero, koje spada među pet najvažnijih područja za ptice na nacionalnoj razini te se nalazi na Ramsarskoj listi svjetski važnih močvarnih staništa.

Okupljeni su prisustvovali predavanjima na kojima su izneseni gorući problemi u svijetu zaštite ptica na našem području, kao što su krivolov i lovni turizam, trovanje ptica te stradavanja ptica zbog kolizije s visokonaponskim stupovima, a predstavljeni su i rezultati praćenja stanja populacija pojedinih vrsta te brojne druge teme. Usprkos kiši i jakom vjetru, kraj Ornitodruženja začinjen je obilaskom drvene poučne staze u Ornitološkom rezervatu, posjetom lučici Prosika, a zatim i Maškovića hanu u Vrani.

ornitodruzenje-na-vranskom-jezeru-01 ornitodruzenje-na-vranskom-jezeru-02 ornitodruzenje-na-vranskom-jezeru-03 ornitodruzenje-na-vranskom-jezeru-04 ornitodruzenje-na-vranskom-jezeru-05 ornitodruzenje-na-vranskom-jezeru-06

Autor fotografija: Josip Ledinšćak i Dunja Delić

Skip to content