Održani prvi treninzi prepoznavanja ptica

Održani prvi treninzi prepoznavanja ptica

U utorak, 3. travnja započela je prva serija Treninga prepoznavanja ptica, koji u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero provodi udruga Biom, partner na projektu “Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero”.

Na trening se prijavilo desetak sudionika, a od 3. – 5. travnja odrađena su prva tri terenska izlaska i predavanja.

Prvi teren održan je u Ornitološkom rezervatu Parka prirode Vransko jezero, pri čemu su polaznici determinirali ptice koje privremeno ili stalno borave na Vranskom jezeru, među kojima brojne pjevice te različite vrste pataka, čaplji i grabljivica. Poseban doživljaj svakako je bio let čaplje dangube, zvijezde i zaštitnog znaka Vranskog jezera, kojoj je ovdje jedino gnjezdilište u priobalnoj Hrvatskoj. Drugi teren odrađen je u Ninu, u solani i na Kraljičinoj plaži, pravom raju za upoznavanje s prutkama, žalarima, vlastelicama, čapljama, patkama i raznim pjevicama, dok je treći terenski izlazak na poljoprivredne površine na potezu od Vrane do Biograda omogućio polaznicima promatranje i upoznavanje različitih grabljivica, pjevica i ćurlina. Predavanja su održana u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru te su obuhvatila vrste sova i pataka koje gnijezde na području Hrvatske.

JU PP Vransko jezero zahvaljuje članovima udruge Biom, Ivi Šoštarić, Biljani Ječmenici i Boleslawu Slocinskom na odličnoj edukaciji, trudu i entuzijazmu te dobro odrađenim i izabranim terenima te Gradskog knjižnici Biograd na Moru koja nam je ustupila svoju čitaonicu za održavanje predavanja.

odrzani-prvi-treninzi-prepoznavanja-ptica-01 odrzani-prvi-treninzi-prepoznavanja-ptica-02 odrzani-prvi-treninzi-prepoznavanja-ptica-03 odrzani-prvi-treninzi-prepoznavanja-ptica-04 odrzani-prvi-treninzi-prepoznavanja-ptica-05 odrzani-prvi-treninzi-prepoznavanja-ptica-06

vidljivost_logići