Održane Igre bioraznolikosti

Održane Igre bioraznolikosti

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode u RH i Međunarodnog dana biološke raznolikosti Javna ustanova Park prirode Vransko jezero održala je edukativno – sportsku manifestaciju pod nazivom „Igre Bioraznolikosti – Kakvo sam društvo prirodi?“.
Bioraznolikost je ukupna raznolikost svog života na Zemlji, ukupna raznolikost staništa, populacija i gena. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojem svatko ima svoju ulogu. Poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje bioraznolikosti jedan je od uvjeta za uspostavu održivog razvoja. Tema odabrana za obilježavanje 25. godišnjice Svjetskog dana biološke raznolikosti je isticanje napretka u ostvarenju ciljeva Konvencije o biološkoj raznolikosti na nacionalnoj i globalnoj razini.

Igre su održane 25. svibnja s početkom u 10 sati na lokalitetu Prosika, u Parku prirode Vransko jezero, a sudjelovalo je stotinjak učenika iz lokalnih osnovnih škola: OŠ Pakoštane, PŠ Vrana, PŠ Drage, OŠ Sv. Filip i Jakov, PŠ Raštane Donje, PŠ Sikovo, PŠ Turanj i PŠ Sv. Petar.
Uzbudljivim interaktivnim igrama Poplava na Vranskom jezeru i Čapljino gnijezdo učenici su se uz pouku o važnosti poplavnih staništa i gniježđenju ptica imali priliku pokazati složnost i spretnost u grupi te svoje snage odmjeriti s vršnjacima. U igri “Pamtim Parkove” učenici su se upoznali s 19 različitih logotipova Nacionalnih parkova i Parkova prirode. Također, ove godine učenici su se okušali i u novoj igri “Ozonko i Ozončica” u kojoj su spašavali ozonski omotač.
Učenicima je povodom manifestacije osiguran prijevoz autobusom, koji je ILIRIJA d.d. Biograd velikodušno ustupila za prijevoz djece od njihove škole do lučice Prosika u Parku prirode Vransko, te na kraju manifestacije od lučice Prosika do škole.
Svim učenicima dodijeljeni su prigodni promotivni pokloni u tomboli, a za sve sudionike osigurana je okrjepa.

Ovim putem želimo zahvaliti Iliriji d.d. na osiguranom prijevozu te školama koje su se odazvale našem pozivu na sudjelovanje, učiteljima koji su doveli svoje učenike i učenicima na pokazanom sportskom i timskom duhu.

odrzane-igre-bioraznolikosti-01 odrzane-igre-bioraznolikosti-02 odrzane-igre-bioraznolikosti-03 odrzane-igre-bioraznolikosti-04 odrzane-igre-bioraznolikosti-05 odrzane-igre-bioraznolikosti-06