Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone“ – Jezero bez plastike

Održana treća radionica u okviru projekta „Plastic free zone“ – Jezero bez plastike

U ponedjeljak, 21. studenog 2022. godine, održana je treća radionica u sklopu usluge povećanja specifičnih znanja i dostupnih informacija o gospodarenju otpadom, upotrebi jednokratne plastike i razini zagađenja plastikom te stvaranje pravnog okvira unutar PP Vransko jezero koju provodi Udruga Sunce u okviru projekta „Plastic free zone – Jezero bez plastike“.

Radionica je namijenjena dionicima koji svoje aktivnosti obavljaju na području PP Vransko jezero, a cilj radionice bio je dobiti informacije i ideje od dionika na koji način izbaciti jednokratnu plastiku iz njihovog poslovanja. Program radionice je započeo edukativnim obilaskom poučne drvene staze u ornitološkom rezervatu gdje su promatrane ptice, a potom se nastavio u Maškovića Hanu.

20221121_093627  20221121_102826Na uvodnom predavanju sudionici su upoznati sa SUP Direktivom, Europskom direktivom o zabrani korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda te primjerima proizvoda kojim lako možemo zamijeniti jednokratne plastične proizvode. Kao poseban problem istaknut je plastični otpad koji dolazi sa poljoprivrednih površina kanalima u Vransko jezero.

20221121_114009e

Otpad sa poljoprivrednih povrsina

Na interaktivnom dijelu radionice korištena je metoda World Caffe pomoću koje su sudionici došli do odgovora na pitanja: 1. Na koji način bi organizirali svoje poslovanje bez jednokratne plastike? 2. Koji su to plastični predmet koje mogu tj. ne mogu zamijeniti te? 3. Što im je potrebno od Javne ustanove, komunalnih poduzeća i općine za uspostavu poslovanja bez jednokratne plastike?

20221121_123935

Projekt Jezero bez plastike financiran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u okviru poziva „Plastic free zone“, a koji ima za cilj podupirati mjere koje doprinose ograničenju korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda kao i uklanjanju otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode. U okviru projekta do sada je održano javno događanje bez plastike, ciklus radionica „zero waste“ za zainteresirane pojedince na kojim su izrađivani proizvodi bez ambalaže te dvije radionice u sklopu usluge koju provodi Udruga Sunce, zeleni ured za zaposlenike i sastanak sa komunalnim poduzećima. Tijekom prosinca održat će se završna radionica sa zaposlenicima i relevantnim dionicima u Parku s ciljem donošenja odluke o smanjenu korištenja jednokratne plastike u Parku prirode Vransko jezero.

Jezero bez plastike_sve

Skip to content