Održana radionica za maslinare o cijepljenju maslina

Održana radionica za maslinare o cijepljenju maslina

U nedjelju, 15. travnja 2018. u organizaciji Parka prirode Vransko jezero održana je besplatna edukativna radionica za maslinare pod nazivom “Cijepljenje maslina”. U masliniku obitelji Rameša u Modravama pedesetak maslinara pažljivo je slušalo agronoma Šimu Marcelića s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-01

Slika 1. Radionica u PP Vransko jezero “Cijepljenje maslina”

Okupljenim maslinarima agronom Marcelić objasnio je generalne razloge i potrebu cijepljenja maslina, kao što su uvođenje oprašivača u monosortni nasad oblice te uvođenje sorti otpornih na paunovo oko u nepovoljnim uvjetima. Introdukcijom otpornih sorti smanjuje se potreba za primjenom pesticida, čime se omogućuje postizanje biološke ravnoteže u masliniku i čuva se mikrobiološka aktivnost tla, dok se nacjepljivanjem oprašivača osiguravaju redoviti i veći prinosi ploda. Prezentirani su potrebni alati (pila, škare i nož) koji moraju biti oštri te materijali (sredstvo za dezinfekciju, voćarski vosak i zeleni bužir – vezivo potrebno za učvršćivanje spoja podloge i plemke). Kako se ne bi prenijele eventualne bolesti sa stabla na stablo, alat je neophodno dezinficirati, a vrlo praktičnim se pokazalo korištenje sredstva za dezinfekciju u bočici s raspršivačem.

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-02

Slika 2. Zeleni bužir – vezivo za učvršćivanje spoja podloge i plemke

Demonstrirana su četiri načina cijepljena maslina koja se primjenjuju ovisno o starosti stabla i načinu uzgoja. Prvi, ujedno i najprošireniji način cijepljenja je pod koru ili na krunu, zatim na raskol ili klin, na prozor ili zakrpu i na jednostavni spoj.

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-03

Slika 3. Cijepljenje pod koru

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-04

Slika 4. Cijepljenje na raskol

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-05

Slika 5. Cijepljenje na prozor ili zakrpu

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-06

Slika 6. Cijepljenje na jednostavni spoj

Kod cijepljenja pod koru predstavljeno je nekoliko načina umetanja plemke pod koru, pravilno učvršćivanje podloge i plemke bužirom, visina i mjesto cijepljenja te načini zaštite cijepa nakon cijepljenja s PVC vrećicama i folijom.

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-07

Slika 7. Umetanje plemke pod koru

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-08

Slika 8. Određivanje visine i mjesta cijepljenja

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-09

Slika 9. Zaštita cijepa nakon cijepljenja s PVC vrećicama i folijom

Detaljno je objašnjeno mjesto kalusiranja plemke, odnosno spojno mjesto na kojem će srasti podloga i plemka. Kod prostog reza i zakrpe pokazan je način izvođenja, uz napomene kada se i zašto ti načini koriste.

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-10

Slika 10. Mjesto kalusiranja plemke

Mnogi od prisutnih maslinara okušali su se sami u cijepljenju maslina u svojim maslinicima te naišli na različite probleme i nedoumice, stoga se je nakon svake prezentirane metode razvila aktivna diskusija uz izmjenu iskustava. Šime Marcelić detaljno je odgovarao na brojna pitanja, savjetujući pritom maslinare o izboru, pripremi i načinu čuvanja plemke, prikladnoj metodi cijepljenja i zaštiti cijepa, kao i optimalnom vremenu i pripremi masline za cijepljenje. Radionica je uspješno privedena kraju druženjem uz zajedničku marendu.

odrzana-radionica-za-maslinare-o-cijepljenju-maslina-11

Slika 11. Razmjena iskustava uz marendu