Održana radionica cijepljenja i rezidbe maslina u Parku prirode Vransko jezero

Održana radionica cijepljenja i rezidbe maslina u Parku prirode Vransko jezero

Nakon velikog interesa za sudjelovanjem na radionici cijepljenja i rezidbe maslina u Parku prirode Vransko jezero, u nedjelju 31.03. u Modravama se okupilo više od 60 maslinara, kako bi pod vodstvom agronoma Šime Marcelića s Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu, nadopunili svoje znanje i praktičnim iskustvom ovladali tehnikama cijepljenja i rezidbe maslina.

Radionica je održana u masliniku obitelji Rameša u kojem smo prošle godine prezentirali različite tehnike cijepljenja, tako da su maslinari sada imali priliku naučiti i kako njegovati i formirati jednogodišnje cijepove. Marcelić je pojasnio generalne razloge i potrebu cijepljenja maslina, kao što su uvođenje oprašivača u monosortni nasad oblice te uvođenje sorti otpornih na paunovo oko u nepovoljnim uvjetima. Introdukcijom otpornih sorti smanjuje se potreba za primjenom pesticida, čime se omogućuje postizanje biološke ravnoteže u masliniku i čuva se mikrobiološka aktivnost tla, dok se nacjepljivanjem oprašivača osiguravaju redoviti i veći prinosi ploda. Određenim tehnikama cijepljenja se ujedno i pomlađuje stablo masline. Prezentirani su potrebni alati (pila, škare i nož) koji moraju biti oštri te materijali (sredstvo za dezinfekciju, voćarski vosak i zeleni bužir – vezivo potrebno za učvršćivanje spoja podloge i plemke). Pojašnjen je način izbora te priprema i čuvanje plemke do samog cijepljenja. Detaljno su objašnjene različite tehnike i načini cijepljenja te su svi maslinari imali priliku izbliza pogledati način spajanja plemke i podloge. Kod rezidbe je važno procijeniti potencijal svakog pojedinog stabla masline i prema tome prilagoditi način i intenzitet rezidbe, bez šablonskog pristupa. Prezentirani su rez unatrag, kojim postižemo konstantno pomlađivanje rodne grane i smanjivanje krošnje što bliže centru, te izolacija vrha.

Mnogi od prisutnih maslinara okušali su se sami u cijepljenju maslina u svojim maslinicima te naišli na različite probleme i nedoumice, stoga se je nakon svake prezentirane metode razvila aktivna diskusija uz izmjenu iskustava. Šime Marcelić detaljno je odgovarao na brojna pitanja, savjetujući pritom maslinare o izboru, pripremi i načinu čuvanja plemke, prikladnoj metodi cijepljenja i zaštiti cijepa, kao i optimalnom vremenu i pripremi masline za cijepljenje. Radionica je uspješno privedena kraju druženjem uz zajedničku marendu.

odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-01 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-02 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-03 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-04 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-05 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-06 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-07 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-08 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-09 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-10 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-11 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-12 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-13 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-14 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-15 odrzana-radionica-cijepljenja-i-rezidbe-maslina-u-parku-prirode-vransko-jezero-16