Održana II. ruralna konferencija Ruralni turizam Zadarske županije

Održana II. ruralna konferencija Ruralni turizam Zadarske županije

U petak, 2. ožujka, održana je druga ruralna konferencija u organizaciji Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari u hotelu Adriatic u Biogradu na Moru. Tema je bila Ruralni turizam Zadarske županije – Kako raditi na promociji i ponudi sadržaja?

Naglasak konferencije bio je na inovativnosti i sveukupnom doživljaju ruralnog područja Zadarske županije, aktivaciji mladog stanovništva u poljoprivredi, stvaranju dodatnog sadržaja na OPG-u i primjerima dobre prakse.

Okupili su se OPG-ovci, predstavnici TZ-ova, udruga, agencija, načelnici, pročelnici, djelatnici LAG-ova, djelatnici sveučilišta te privatni poduzetnici.

Konferenciju je otvorio predsjednik udruge Vlado Rapan. Predavači su nadalje kroz svoje prezentacije predstavili svoj rad, projekte i iskustva, stanje ruralnog turizma Zadarske županije, mogućnost financiranja ruralnog turizma iz nacionalnih i europskih fondova, promoviranje ruralne destinacije na turističkom tržištu i stvaranje dodatnog sadržaja. Kroz projekt ”Okusi hrvatske tradicije” cilj je unaprijediti sadržaje turističke ponude kojim bi se ponuda ugostiteljskih objekata obogatila tradicionalnim jelima kako bi hrvatska gastronomija postala prepoznatljiva stranim gostima. Okupljeni su se informirali i o suvremenim tehnologijama kao sastavnim dijelom promocije ruralnog turizma. Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero, Danijel Katičin predstavio je projekt ”Revitalizacija i povezivanje atrakcija Parka prirode Vransko jezero” koji sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj te istaknuo infrastrukturne sadržaje koji će upotpuniti postojeću turističku ponudu Parka, a samim time će doprinijeti i obogaćivanju ruralnog turističkog sadržaja.

Predavači su na kraju kroz panel raspravu zaključili da bez međusobne suradnje i umrežavanja rada svih koji su povezani s ruralnim razvojem nema napretka. Dodali su kako u ruralnom prostoru Zadarske županije još uvijek nedostaje turističkog sadržaja na kojem je potrebno poraditi. Također, trenutna promocija ruralnog turizma Zadarske županije nije zadovoljavajuća pri čemu je potrebna snažna zajednička promocija koja bi trebala koristiti suvremene marketinške kanale kako bi došli do ciljanog tržišta. Kao glavni nedostatak bolje promocije postojećeg ruralnog turističkog sadržaja navodi se nedovoljna financijska potpora nadležnih tijela. Potrebno je povećati ulaganja u promociju i pomoć pri stvaranju dodatnih sadržaja.

Sudionici su konferenciju završili izletom na MasVin, gdje su uz zajedničko druženje kod domaćina Rade Bobanovića mogli doznati više o ponudi kvalitetnih vina Ravnih kotara te ostalih poljoprivrednih kultura.

odrzana-ii-ruralna-konferencija-ruralni-turizam-zadarske-zupanije-02 odrzana-ii-ruralna-konferencija-ruralni-turizam-zadarske-zupanije-03 odrzana-ii-ruralna-konferencija-ruralni-turizam-zadarske-zupanije-04 odrzana-ii-ruralna-konferencija-ruralni-turizam-zadarske-zupanije-05 odrzana-ii-ruralna-konferencija-ruralni-turizam-zadarske-zupanije-06

vidljivost_logići